BankNews.ro - The Business Republic

Catalin Ivan: Peste 60% din banii europeni pe fonduri structurale care intra in Romania se intorc afara
Economie | Data Publicarii: 21-10-2016

Peste 60% din banii europeni pe fonduri structurale care intra in Romania se intorc afara, a declarat vineri europarlamentarul Catalin Ivan, in cadrul dezbaterii "Unde se duc profiturile din Romania? - Traseul banilor facuti in Romania si de ce firmele romanesti nu au sanse reale de dezvoltare".

"Noi ne stabilim prioritățile la nivel de stat în ceea ce privește cheltuirea banilor europeni, dar să nu ai o politică de susținere a industriilor cu înalt grad de tehnologizare, cu valoare adăugată, cu locuri de muncă bine plătite nu este o scuză. Ține de noi, nu de Bruxelles. Un calcul foarte simplu făcut arată că peste 60% din banii europeni pe fonduri structurale care intră în România se întorc afară, pe achiziții, pe tot felul de utilaje de care avem nevoie ca să facem proiectele ambițioase pe care ni le stabilim dar ghiciți ce, nu le producem noi. Atunci calculele sunt mult mai complicate și nu primim de la Uniunea Europeană bani pur și simplu', a spus Ivan.

El a precizat că României îi lipsește, printre altele, cercetarea.

"E un întreg mecanism economic care aduce bani în țară, ar putea crea, dacă noi am ști cum să îi folosim, plus valoare și un nivel de trai mai ridicat dar se întorc foarte mulți în țările care au industrie, care produc, care fac cercetare și care creează produse noi, exact ceea ce lipsește României în acest moment", a precizat europarlamentarul.

Dezbaterea "Unde se duc profiturile din România? — Traseul banilor făcuți în România și de ce firmele românești nu au șanse reale de dezvoltare", organizată vineri, este pasul al doilea din campania "Să luăm banii înapoi" ("Let's get the money back") inițiată de europarlamentarul Cătălin Ivan în calitatea sa de membru al Comisiei speciale din Parlamentul European care investighează scandalul Panama Papers. Prima dezbatere a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, având ca invitați specialiști Interpol, Europol, ai Comisiei Europene și ai altor organisme legate de fraudele internaționale.

Concluziile campaniei "Let's Get the Money Back" vor constitui baza de elaborare a unei directive europene menite să limiteze eludarea plății taxelor și frauda fiscală în UE.

În cadrul dezbaterii de săptămâna trecută, Cătălin Ivan spunea că multinaționalele plătesc taxe foarte mici, capitalul autohton nu este încurajat în Europa, iar paradisurile fiscale trebuie să respecte niște standarde internaționale.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76233_catalin_ivan_peste_60p_din_banii_europeni_pe_fonduri_structurale_care_intra_in_romania_se_intorc_afara.html