BankNews.ro - The Business Republic

ANSVSA: 500 de kilograme de alimente neconforme confiscate vineri in Halele Obor; amenzile "au sarit" de 55.000 de lei
Economie | Data Publicarii: 21-10-2016

Valoarea amenzilor aplicate vineri de inspectorii veterinari comerciantilor din Halele Obor a depasit 55.000 de lei, iar cantitatea de produse alimentare neconforme confiscate a depasit o jumatate de tona, a anuntat, vineri, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) dupa centralizarea tuturor datelor.

"ANSVSA și Inspectoratul General al Poliției Române au desfășurat o amplă operațiune de control privind verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor de origine animală în Halele Obor din București. Au participat la această acțiune 26 de medici veterinari din cadrul DSVSA din județele Dâmbovița, Teleorman, Ilfov, municipiul București și din cadrul ANSVSA. În urma controlului, medicii veterinari au aplicat 17 amenzi contravenționale, în valoare totală de 55.260 de lei și au retras de la comercializare aproape jumătate de tonă de produse alimentare neconforme, în valoare de peste 5.000 de lei. Aceste produse au fost dirijate către unități de neutralizare autorizate", se arată în comunicatul autorității.

În total au fost verificate 9 unități comerciale, dintre care 7 au fost sancționate pentru abateri de la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. Printre neregulile constatate au fost: nerespectarea condițiilor privind întreținerea spațiilor de depozitare și de valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și ustensilelor de lucru; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa documentelor în vederea demonstrării trasabilității produselor alimentare; depozitarea necorespunzătoare a ambalajelor de transport.

În cazul a două măcelării a fost dispusă suspendarea activității pentru o perioadă de un an, întrucât, în conformitate cu prevederile legale, cele două societăți au fost amendate de două ori în decurs de 6 luni pentru aceleași tip de deficiență.

De asemenea, au fost verificate și 25 de mijloace de transport, în cazul a 10 dintre ele fiind aplicate sancțiuni contravenționale pentru: transportul produselor alimentare fără respectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, dar și pentru neconcordanța între documentele însoțitoare și produsele transportate.

În perioada următoare, ANSVSA va desfășura noi controale, în colaborare cu alte instituții abilitate ale statului.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76241_ansvsa_500_de_kilograme_de_alimente_neconforme_confiscate_vineri_in_halele_obor_amenzile_au_sarit_de_55000_de_lei.html