BankNews.ro - The Business Republic

Marea Britanie ar putea reduce la jumatate taxa pe corporatii (Sunday Times)
Economie | Data Publicarii: 24-10-2016

Marea Britanie ar putea reduce taxa pe corporatii la 10%, de la 20% in prezent, daca Uniunea Europeana blocheaza accesul la piata unica al firmelor de servicii financiare cu sediul in Regatul Unit sau refuza sa accepte un acord de comert liber, dupa ce alegatorii din Marea Britanie au votat pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana (Brexit), se arata intr-un articol aparut in publicatia Sunday Times, transmite Reuters.

Ideea este susținută de consilierii premierului Theresa May, pe fondul creșterii temerilor că alte state membre ale UE vor adopta o poziție dură în negocierile privind Brexitul. Propunerea va fi folosită pentru a convinge UE să acorde drepturi de tip "pașaport" pentru firmele de servicii financiare cu sediul în Regatul Unit, susține publicația britanică.

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip "pașaport", considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieței unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.

Drepturile de pașaport sunt un factor important care stă la baza poziției Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii.

"Oamenii spun că nu vom obține aceste drepturi. Avem niște cărți destul de bune pe care să le punem pe masă dacă ei încep să ne creeze dificultăți. Dacă nu ne acordă drepturi de tip "pașaport" și comerț liber, putem reduce taxa pe corporații la 10%", a anunțat Sunday Times, citând surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

În iulie, ministrul britanic de Finanțe din acea perioadă, George Osborne, anunțase că taxa pe corporații ar putea fi redusă la mai puțin de 15%, de la 20% în prezent, într-o încercare de a atenua șocul investitorilor după Brexit.

Potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaționale (BIS), băncile din Marea Britanie sunt cei mai mari creditori și debitori de euro din afara zonei unice, ceea ce scoate în evidență care este miza pentru industria financiară britanică dacă băncile sale își vor pierde accesul la piața UE.

Industria financiară a Marii Britanii ar putea pierde venituri de până la 38 de miliarde de lire sterline (48,34 miliarde de dolari) în eventualitatea unui ''hard Brexit'' (''Brexit dur''), care va impune țării un acces restricționat la piața unică europeană, potrivit unui raport recent al firmei de consultanță Oliver Wyman, realizat la cererea grupului de lobby TheCityUK.

Dacă firmele financiare își pierd dreptul de a-și vinde liber serviciile în toată Europa, ar putea dispărea 75.000 de locuri de muncă, avertizează raportul Oliver Wyman. Sunt în creștere speculațiile conform cărora acest sector — care include băncile de retail, de investiții, firmele care gestionează active, companiile de asigurări — își va pierde drepturile în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Viitorul Londrei ca și centru financiar european va fi unul dintre principalele subiecte de negociere în procesul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, deoarece este cel mai mare sector de export al țării și cea mai mare sursă de venituri din taxe.

Serviciile financiare din Marea Britanie generează anual venituri între 190 — 250 miliarde de lire sterline și are aproximativ 1,1 milioane de angajați, se arată în raport. Taxele plătite de industria financiară se ridică la aproximativ 60 — 67 miliarde de lire sterline.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76248_marea_britanie_ar_putea_reduce_la_jumatate_taxa_pe_corporatii_sunday_times.html