BankNews.ro - The Business Republic

DGAF a sesizat DIICOT un caz de evaziune de 4,5 milioane de lei in industria alcoolului;s-a demarat actiunea penala
Economie | Data Publicarii: 11-11-2016

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a dispus, in 8 noiembrie 2016, punerea in miscare a actiunii penale fata de coordonatorul unui grup de firme din industria alcoolului, identificat de inspectorii antifrauda in cursul anului 2015, care a prejudiciat bugetul statului cu peste 4,5 milioane de lei, informeaza Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF).

'Inspectorii antifraudă au identificat, în cursul anului 2015, un grup de trei societăți care a prejudiciat bugetul statului cu peste 4,5 milioane de lei, prin sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a impozitului pe profit și a accizelor aferente producției și comercializării de vinuri și băuturi alcoolice. În septembrie 2015, DGAF a sesizat procurorii DIICOT. În 8 noiembrie 2016, aceștia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de coordonatorul grupului', se arată în comunicatul DGAF transmis vineri AGERPRES.

Potrivit documentului, societățile controlate de inspectorii DGAF s-au sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin omisiunea evidențierii, în actele contabile, ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. Totodată, a fost comunicată organelor de urmărire penală și posibila săvârșire a unor fapte precum producerea de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal autorizat, falsul în înscrisuri sub semnătură privată și ultrajul.

'În scopul creării unei aparențe de legalitate a operațiunilor realizate, societățile erau creditate periodic și sistematic cu importante sume de bani din surse necunoscute. Persoana care coordona activitățile grupului a tergiversat, prin orice mijloace, efectuarea controlului, interpunându-se mereu între organul de control și reprezentantul de drept al societății, în scopul sustragerii de la obligația legală de a pune la dispoziția inspectorilor antifraudă a tuturor documentelor și informațiilor necesare stabilirii stări de fapt fiscale', se mai arată în comunicat.

Totodată, în timpul controalelor antifraudă au fost identificate nereguli la achizițiile de struguri, producția de băuturi alcoolice și vânzarea fără documente justificative a acestora.

'Spre exemplu, în procesul de vinificație desfășurat în perioada septembrie-octombrie 2013 de către una dintre societățile implicate, aceasta a declarat achiziții de struguri mai mari decât în realitate. Astfel, rapoartele de producție puse la dispoziție de societate erau nereale. De asemenea, societatea a întocmit rapoarte de producție privind prelucrarea unor cantități fictive de struguri, rezultând astfel suspiciuni rezonabile asupra încadrării produsului rezultat în categoria vinurilor liniștite', se subliniază în documentul citat.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76526_dgaf_a_sesizat_diicot_un_caz_de_evaziune_de_4,5_milioane_de_lei_in_industria_alcooluluis-a_demarat_actiunea_penala.html