BankNews.ro - The Business Republic

Ministrul Energiei: Prima conducta a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse a fost pusa in functiune
Economie | Data Publicarii: 11-11-2016

Prima conducta a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse, dintre Romania si Bulgaria, a fost pusa in functiune vineri, in prezenta ministrului roman al Energiei, Victor Grigorescu, si a premierului bulgar, potrivit unei postari a lui Grigorescu pe pagina personala de Facebook.

Sursa foto: facebook.com/Victor-Grigorescu

"Am participat la punerea în funcțiune a primei conducte a interconectorului de gaze naturale Giurgiu — Ruse, între România și Bulgaria, în prezența premierului Bulgariei, Boyko Borisov, și a ministrului Energiei din țara vecină, Temenuzhka Petkova, semn că ambele țări consideră proiectul ca fiind de maximă importanță pentru securitatea noastră energetică", a scris ministrul.

Potrivit acestuia, în câteva zile se va finaliza și conducta de rezervă, care va fi conectată la sistemele de transport naționale din România și Bulgaria.

Grigorescu a mai spus că lucrările au fost finalizate cu o lună înainte de termen, după ce în ultimele luni s-a lucrat literalmente zi și noapte.

"Pentru Transgaz, drumul abia începe după subtraversarea Dunării, pentru că urmează construcția gazoductului BRUA de pe teritoriul României. Pentru noi, proiectul BRUA este o prioritate națională și am încredere că toți cei implicați realizează acest lucru ți se vor ridica la înălțimea acestei responsabilități", a adăugat Grigorescu.

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea. Totodată, vor fi construite și două stații de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

Termenul inițial de finalizare a construcției gazoductului Ruse-Giurgiu a fost iunie 2013, însă finalizarea a fost întârziată de problemele tehnice întâmpinate la construcția secțiunii subacvatice a gazoductului.

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanțarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane euro, iar compania românească Transgaz participă cu 10 milioane de euro.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76527_ministrul_energiei_prima_conducta_a_interconectorului_de_gaze_giurgiu-ruse_a_fost_pusa_in_functiune.html