BankNews.ro - The Business Republic

INTERVIU Presedintele BCDMN: Strategia pentru perioada 2015-2018 pune accent pe sprijinirea operatiunilor din economia reala
Economie | Data Publicarii: 11-11-2016

Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BCDMN) a inregistrat un succes considerabil in dezvoltarea activitatilor din Romania in anul 2015, iar in prezent reprezinta putin peste 13,6% din portofoliul total de operatiuni contractate, ceea ce o plaseaza pe locul al treilea, dupa Turcia si Rusia, afirma presedintele Bancii pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BCDMN), Ihsan Ugur Delikanli, intr-un interviu acordat AGERPRES.

Sursa foto: bstdb.org

Delikanli afirmă că ținta instituției vizează angajamente cuprinse între 121 și 159 milioane de euro în România, în perioada 2015 — 2018.

Acesta a precizat în interviu că strategia băncii pentru perioada 2015 — 2018 pune un accent deosebit pe sprijinirea operațiunilor din economia reală, precum industrie, energie, utilități publice și alte servicii non-financiare, care în prezent reprezintă peste 50% din portofoliu.

Potrivit sursei citate, investițiile publice și private în țările din jurul Mării Negre au rămas scăzute în perioada de după criză, însă accesul companiilor la finanțare a devenit "un aspect crucial în această regiune".

AGERPRES: Cum evaluați actuala situație economică și mediul de afaceri în regiunea Mării Negre? Care credeți că sunt principalele provocări și perspective pentru regiunea Mării Negre? Ihsan Ugur Delikanli: În perioada 2010-2015, regiunea Mării Negre a înregistrat un ritm mediu de creștere de 2,1% pe an. Investițiile publice și private în țările din jurul Mării Negre au rămas scăzute în perioada de după criză. Dobânzile interne au fost ridicate în multe țări din regiune, pe măsură ce politicile monetare naționale au încercat să realizeze un echilibru între mai multe imperative diferite, precum stimularea creșterii economice, combaterea inflației, susținerea monedei naționale și stabilizarea sistemului financiar. De asemenea, accesul susținut la finanțare al companiilor a devenit un aspect crucial în perioada post-criză în regiunea Mării Negre. Dobânzile globale sunt mici, iar pe de altă parte, din cauza lipsei de încredere, investițiile sunt prea mici pentru a stimula creșterea. Cu toate acestea, prognozăm o revenire pe creștere în 2016, pe măsură ce partea sud-europeană a regiunii va continua să crească puternic iar partea estică va reveni în teritoriul pozitiv.

AGERPRES: Unde anume poate Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre să aducă cea mai mare valoare și cel mai mult sprijin economic în regiune? Care este avantajul BCDMN față de alte bănci? Ihsan Ugur Delikanli: Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre este poziționată în mod ideal pentru a ajuta la mobilizarea resurselor în perioade de încredere redusă pentru a ajuta investitorii să facă față riscului de țară. BCDMN poate oferi finanțare pe termen lung în condiții atractive, poate mobiliza resurse suplimentare pentru regiune, poate acoperi riscuri pe care piața privată nu le poate suporta, inclusiv acoperirea riscului de țară, poate ajuta la formarea dialogului politic și sprijini introducere unor reforme necesare.

AGERPRES: Există unele sectoare ale economiei sau tipuri de afaceri pe care banca se concentrează în mod deosebit? Ihsan Ugur Delikanli: Ne concentrăm în principal pe sprijinirea dezvoltării IMM-urilor în țările membre. Strategia pentru perioada 2015-2018 pune un accent deosebit pe sprijinirea operațiunilor din economia "reală", precum industrie, energie, utilități publice și alte servicii non-financiare, care în prezent reprezintă peste 50% din portofoliu. Intenționăm să ne concentrăm mai mult pe operațiunile din sectorul public cu un impact mare de dezvoltare, precum și pe parteneriate public private.

AGERPRES: Perioadele dificile ar putea necesita soluții non-convenționale. BCDMN își dezvoltă produsele într-un mod creativ pentru a depăși provocările din regiunea Mării Negre? Ihsan Ugur Delikanli: În urmă cu doi ani am început să oferim credite pentru microfinanțare și pentru dezvoltarea femeilor antreprenor. De asemenea, am început finanțarea în moneda locală prin emiterea de bonduri în statele membre, iar la începutul acestui an Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre a emis primele sale obligațiuni de tip benchmark, un pas important în creșterea profilului BCDMN pe piețele internaționale de capital.

AGERPRES: Care sunt principalele realizări ale BCDMN și care este viziunea și strategia băncii pentru următorii ani? Ihsan Ugur Delikanli: În pofida unor tensiuni politice episodice între unele din statele noastre membre, BCDMN a reușit nu doar să rămână terenul lor comun de discuții pe teme economice și financiare, dar a reușit, de asemenea, să țină disputele politice departe de Consiliul său de Administrație. Banca a demonstrat o poziție financiară solidă și o profitabilitate stabilă. Grație măsurilor luate în ultimii doi ani, ne-am îmbunătățit semnificativ calitatea portofoliului, cu doar două credite neperformante reprezentând 1,2% din întreg portofoliul de credite la finalul lui 2015. Suntem mândri să rămânem instituția financiară din regiunea Mării Negre cu cel mai bun rating și una dintre cele mai bune din Europa Centrală și de Est.

Ca urmare a eforturilor susținute din ultimii doi ani am reușit să îmbunătățim distribuția pe sectoare a creditelor noastre. În prezent avem o pondere crescută în proiectele din economia reală față de instituțiile financiare. Noile produse introduse n-au permis să înregistrăm o creștere a portofoliului de 15% în 2015, peste estimările noastre.

AGERPRES: Ce strategie și priorități are Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre în România? Ihsan Ugur Delikanli: România este o economie bine diversificată, cu o bază industrială solidă și un sector IT în creștere. BCDMN a putut să ofere un sprijin extins pentru mai multe sectoare de-a lungul anilor. Cea mai mare parte a muncii noastre a fost cu firme private, dar suntem deschiși și la ideea de a lucra cu agențiile publice pentru operațiuni sustenabile. În aceste circumstanțe, BCDMN se va concentra pe sprijinirea întreprinderilor existente în special pentru modernizarea și extinderea investițiilor care să le crească competitivitatea globală.

BCDMN va analiza demararea de activități și oferirea de servicii care să îi permită să își atingă obiectivele, acordând o atenție specială activităților care promovează exportul de bunuri și servicii, precum și dezvoltarea infrastructurii, inclusiv eficiența energetică. BCDMN se va concentra pe companiile de talie medie și mare care sunt angajate mai ales în activitățile generatoare de exporturi, precum și pe proiectele de infrastructură cu impact mare de dezvoltare. Sprijinul financiar va lua forma împrumuturilor cât și prin participații la capital (equity și quasi-equity), în funcție de necesitățile companiilor.

AGERPRES: Cum a evoluat până acum portofoliul BCDMN în România? Este ceva ce ați dori să schimbați? Ihsan Ugur Delikanli: Activitatea BCDMN în România a fost una de succes. Banca noastră a înregistrat un succes considerabil în dezvoltarea activităților din România în 2015, dezvoltând noi operațiuni care reprezintă 40% din ținta pentru perioada 2015-2018. În prezent, România reprezintă puțin peste 13,6% din portofoliul total de operațiuni contractate, ceea ce plasează România pe locul al treilea după Turcia și Rusia.

AGERPRES: Care sunt țintele și planurile băncii în România pentru următorii ani? Ihsan Ugur Delikanli: Ținta noastră stabilită pentru perioada 2015 — 2018 vizează angajamente variind între 121 și 159 milioane de euro. Suntem pe cale să atingem zona superioară a acestui interval și ne așteptăm să o depășim având în vedere nivelul mare al cererii. În plus, suntem interesați să promovăm investițiile transfrontaliere deoarece se potrivește cu mandatul nostru de a promova cooperarea regională pe lângă faptul că oferă beneficii de dezvoltare.

Chiar dacă banca noastră este mică, a reușit să-și dezvolte cu succes un set solid de operațiuni care ar trebui să ne permită să menținem o prezență activă în România în următorii ani. Recent am participat la două activități de promovare în București și Cluj și am dezvoltat o gamă largă de operațiuni în multe sectoare, inclusiv în domenii prioritare precum energia regenerabilă.

***

România este membru fondator al Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN), alături de celelalte state membre ale Cooperării Economice la Marea Neagră (CEMN), respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Republica Elenă, Moldova, Federația Rusă, Turcia și Ucraina. Acordul de înființare al băncii a fost semnat la 30 decembrie 1994 și ratificat ulterior de Parlament prin Legea nr. 67/1996. România deține în prezent 280.000 de acțiuni în valoare de 322 milioane de euro, respectiv 14% din capitalul subscris și vărsat și 9,34% din capitalul autorizat al BSTDB.

Managementul instituției este asigurat de Consiliul Guvernatorilor, Consiliul Director și un Președinte. Pentru România, guvernator este ministrul Finanțelor Publice, iar guvernator supleant este secretarul de stat din cadrul MFP desemnat în acest sens.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76532_interviu_presedintele_bcdmn_strategia_pentru_perioada_2015-2018_pune_accent_pe_sprijinirea_operatiunilor_din_economia_reala.html