BankNews.ro - The Business Republic

Lucia Morariu: Avem sansa sa facem din turism o industrie solida, sustenabila, alaturi de IT, agricultura, energie
Economie | Data Publicarii: 15-11-2016

Romania poate avea o industrie de turism solida, sustenabila, alaturi de IT, agricultura, energie, dar ne trebuie o entitate in care turismul sa nu fie a saptea roata la caruta, a declarat, pentru AGERPRES, Lucia Morariu, consul onorific al Republicii Slovenia la Cluj si fost presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

"Noi putem construi o industrie care face în sine export. Și care face export, alături de IT, de agricultură, de diferite tipuri de energie regenerabilă. Putem construi o industrie adevărată, sustenabilă, care nu pleacă din țară, pentru că hotelul făcut e aici, nu închizi fabrica și pleci în altă parte, pentru că forța de muncă devine mai scumpă decât ți-ai planificat, o industrie cu mari șanse de a contribui esențial la PIB-ul României. Nu este neapărat nevoie să se facă un minister al Turismului, trebuie un reprezentant al turismului care să stea la masă cu premierul și să fie tratat la fel ca ministrul Finanțelor. Ne trebuie o entitate în care turismul să nu fie a șaptea roată la căruță", a spus Lucia Morariu.

Aceasta a afirmat că operatorii privați s-au "cam descurcat singuri în toți anii aceștia", dar a subliniat aportul autorităților locale în susținerea turismului.

'După industrie și autoritățile locale, pe locul trei sunt abia cele centrale care au făcut cel mai puțin, dar vă spun sincer că ne bucurăm dacă nu ne încurcă. Dacă nu există acum dorința sau resursa, ne dorim ca indiferent cine va veni la putere să facă în așa fel încât să lase în pace mediul privat din turism, să se dezvolte singur. Renunțăm la scheme de ajutor de stat, dar să ne ia cât mai puțini bani pe taxe și impozite', spune Lucia Morariu, inclusiv în calitatea sa de manager al unei importante agenții de turism.

Aceasta a susținut că turismul este o șansă pentru economia României, cu condiția ca decidenții politici să înțeleagă domeniul și să încurajeze incomingul.

'Cine aduce turiști străini înseamnă export, deci aduce niște bani în țară. Sigur, e bine că turistul român nu pleacă din țară, contează enorm. România are clar 80% din circulația turistică susținută de români și operatorii din turism sunt foarte fericiți pentru că alte țări nu sunt așa de mulțumite cu turiștii domestici. Însă, incomingul înseamnă toată lumea asta, sunt posibilități largi. România este o țară mare, nu ne gândim numai la hotelurile de pe litoral, avem foarte multe stațiuni balneare și o grămadă de unități de cazare care ar putea să atragă turiști în plus. De altfel, la noi la agenție, pe partea de vacanțe în România, exceptând litoralul, în frunte sunt stațiunile balneare unde am avut o creștere de peste 100%, deci tot turiștii români sunt primii care se duc și consumă', a apreciat Lucia Morariu.

Făcând o analiză a turismului în PIB, fostul președinte ANAT spune că nu poate da exemple de alte țări din Europa Centrală și de Est, membre ale UE, cu o pondere a turismului mai mică decât România în Produsul Brut al țării.

'Oricum, Bulgaria nu se pune, Ungaria, Slovenia, Croația, Cehia nu se pun. Sigur, depinde și cum cuantifici ponderea în PIB. Spre exemplu, la noi, până de curând, se cuantificau strict numai serviciile din hoteluri și din agenții de turism, dar activitatea pe orizontală care vine ca urmare a faptului că ai turiști în zonă nu era cuantificată. Au reușit să facă cei de la ANT, împreună cu cei de la INS, calcule pe sistemul calculului satelit pentru a cuantifica datele. Ultima dată ajunsesem la un 2%. Este puțin față de ceea ce ne-am dori. Destinațiile din țară, altele decât litoralul, au un potențial de dezvoltare ridicat', a spus Lucia Morariu.

Un aport semnificativ în dezvoltarea turismului l-au avut, în acest an, voucherele de vacanță.

'Voucherele de vacanță ajută foarte mult, dar nu sunt încă implementate în totalitate față de ceea ce legea spune în acest moment. Încă există întreprinderi de stat românești care mai au contracte colective de muncă care le permit să ofere primele de vacanță în bani. Când aceste contracte vor ajunge la maturitate, tot ce înseamnă primă de vacanță va trebui acordat numai sub formă de vouchere. Oricum, prezența voucherele în piață este esențială pentru companiile care fac cu seriozitate activitate de turism intern. Noi avem vânzări de circa un milion de euro în acest an pentru destinații de vacanță din România și, din informațiile mele, și alți operatori importanți pentru turismul intern au simțit bine aportul voucherelor de vacanță', a explicat Lucia Morariu.

Ea a adăugat că a întâlnit turiști care mergeau pentru prima dată în viața lor într-un concediu.

'Nu este vorba neapărat de oameni cu venituri foarte mici, ci pur și simplu de oameni care nu călătoreau pentru că în concediu se ocupau de alte probleme. A nu petrece niște vacanțe își pune amprenta asupra sănătății, la locul de muncă etc.', a arătat aceasta.

Conform datelor prezentate de fostul președinte al ANAT, cererea principală vizează stațiunile balneare pentru refacere, tratament sau prevenție ori pur și simplu zona de SPA, dar și foarte multe circuite făcute cu mijloace proprii auto în diferite locuri din țară.

Republica Slovenia și-a deschis în primăvara lui 2016 Consulat Onorific la Cluj-Napoca, funcția de consul onorific fiind exercitată de omul de afaceri clujean Lucia Morariu.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76552_lucia_morariu_avem_sansa_sa_facem_din_turism_o_industrie_solida,_sustenabila,_alaturi_de_it,_agricultura,_energie.html