BankNews.ro - The Business Republic

Burcea (ANAT): Turoperatorii ar trebui sa asigure 15% din cifra de afaceri din vanzarea pachetelor pentru persoanele fizice
Economie | Data Publicarii: 16-11-2016

Turoperatorii ar trebui sa constituie garantii pentru 15% din cifra de afaceri care provine strict din vanzarea pachetelor turistice catre persoanele fizice pentru a reusi sa ne incadram in reglementarile Directivei UE privind pachetele de servicii de calatorie, a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, intr-o conferinta de specialitate.

"Noi avem, în momentul de față, garanții foarte mici la agențiile de turism turoperatoare, 50.000 de dolari, iar la agențiile detailiste 10.000 de dolari, sumă care este insuficientă în momentul actual. Aceste sume au fost stabilite de mine, în urmă cu 15 ani, din poziția de secretar de stat în Ministerul Turismului. Dar cei care au venit după mine nu au mai ținut pasul cu ce se întâmplă în piață. Acum se pare că ne-a ajuns cuțitul la os, după ce Europa a zis că România trebuie să lase la o parte glumele balcanice și să se integreze și cu sumele de garantare a pachetelor turistice. Și nu mă refer doar la una, două insolvențe care au avut loc anul acesta. Mă refer la ce poate să vină de acum încolo", a spus Burcea.

România ca stat membru va transpune în legislația națională prevederile acestei directive cel târziu până la 1 ianuarie 2018, iar aceste prevederi trebuie să devină aplicabile cel târziu la 1 iulie 2018. Comisia Europeană s-a angajat să publice "Raportul despre serviciile de călătorie asociate și piața de travel online", până la 1 ianuarie 2019.

Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a pregătit deja un proiect de ordonanță care prevede asigurarea pachetelor turistice, document care, conform președintelui ANT, Anca Pavel-Nedea, are toate șansele să fie aprobat în mandatul actualului Guvern.

Noua ordonanță de urgență, aflată pe circuitul de avizare, prevede eliminarea diferenței de responsabilitate dintre turoperatori și agențiile detailiste, pentru întărirea protecției turistului.

"Noi am propus înființarea unui Oficiu de garantare, nu ANT trebuie să mai verifice cine este sau nu asigurat, ci această entitate. Sunt patru moduri de garantare, așa cum le-am gândit noi. Acest Oficiu de garantare, scrisoare de garanție bancară, cash colateral și poliță de asigurare. Numai că asigurările nu sunt foarte încântate de acest produs. În afară de fondul de garantare, la ceilalți agențiile trebuie să asigure 15% din cifra de afaceri asigurabilă, referindu-ne la cifra de afaceri care provine din vânzarea pachetelor turistice care se vând către persoanele fizice", a subliniat Alin Burcea.

Acesta a precizat că în această sumă asigurabilă nu intră corporate-ul că au un altfel de contract, nu intră incoming-ul pentru că vin turiști cu asigurări din țara lor și nu intră biletele de avion IATA pentru că oricum turoperatorii plătesc garanții către această asociație.

Consiliu de supraveghere ar urma să fie format din șapte persoane, din care patru vor reprezenta industria, unul din partea ANT, unul de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și unul de la Ministerul Finanțelor Publice.

"Este clar că trebuie să urmăm linia Directivei europene care spune foarte clar că toate pachetele, toate încasările de la turiști trebuie asigurate. Sigur, nu toate țările respectă 100% Directiva, nu toate țările asigură toți banii turiștilor 100%, dar nici nu putem rămâne la 50.000 de dolari", a mai spus Alin Burcea.

Conform noului act normativ propus de ANT, se are în vedere și mărirea amenzilor pentru neregulile privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice și introducerea de contravenții noi. Amenzile vor fi cuprinse între 4.000 și 10.000 de lei, până la de 10 ori mai mari decât în prezent, după cum a spus președintele ANT.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76564_burcea_anat_turoperatorii_ar_trebui_sa_asigure_15p_din_cifra_de_afaceri_din_vanzarea_pachetelor_pentru_persoanele_fizice.html