BankNews.ro - The Business Republic

G20 anunta lista celor 30 de banci de importanta sistemica
Economie | Data Publicarii: 21-11-2016

Comitetul de Stabilitate Financiara (FSB) - organismul care consiliaza statele G20 cu privire la reforma sectorului bancar si supervizeaza reglementarea sistemului financiar global - a publicat luni lista celor 30 de banci de importanta sistemica pe plan global, care vor trebui sa indeplineasca cerinte de capital mai stricte, transmite Reuters.

Sursa foto: cctv-africa.com

FSB a apreciat că reglementările mai stricte pentru aceste bănci vor reduce posibilitatea prăbușirii lor și vor limita efectele negative în eventualitatea falimentului.

Cele mai importante bănci de importanță sistemică — care trebuie să dețină un indice minim de adecvare a capitalului Tier 1 cu 2,5% mai ridicat decât cel solicitat altor instituții financiare — sunt Citi și JPMorgan din SUA. JPMorgan a înlocuit HSBC, cea mai mare bancă din Europa, care acum este în categoria instituțiilor financiare care trebuie să dețină un indice minim de adecvare a capitalului Tier 1 cu 2% mai ridicat, alături de Bank of America, BNP Paribas și Deutsche Bank.

De asemenea, în categoria băncilor cu un indice minim de adecvare a capitalului Tier 1 cu 1,5% mai ridicat se află: Barclays, Credit Suisse, Goldman Sachs, ICBC (China), Mitsubishi UFJ și Wells fargo.

Ultima categorie este cea a instituțiilor financiare care trebuie să dețină un indice minim de adecvare a capitalului Tier 1 cu 1% mai ridicat: Agricultural Bank of China, Bank of China, Bank of new York Mellon, China Construction Bank, Group BPCE, Group Credit Agricole, ING Bank, Mizuho FG, Morgan stanley, Nordea, RBS, Santander, Societe Generale, Standard Chartered, State Street, Sumitomo Mitsui FG, UBS, UniCredit Group.

Din ianuarie 2019, marile bănci vor trebui să dețină un capital tampon, alcătuit din obligațiuni sau alte instrumente financiare, de cel puțin 16 — 20% din activele lor riscante, cum ar fi împrumuturile. Aceste obligațiuni vor fi convertite în acțiuni pentru a ajuta o bancă ce se confruntă cu probleme financiare.

O parte din capitalul tampon trebuie să fie deținut de subsidiarele marilor bănci, pentru a reasigura autoritățile naționale de reglementare.

Printre cele 30 de instituții de creditare considerate de importanță sistemică se află și bănci care au o prezență importantă per piața din România: Societe Generale, Credit Agricole, UniCredit sau ING Bank.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76628_g20_anunta_lista_celor_30_de_banci_de_importanta_sistemica.html