BankNews.ro - The Business Republic

OECD cere majorarea cheltuielilor publice pentru politici care stimuleaza cresterea economica
Economie | Data Publicarii: 24-11-2016

Guvernele trebuie sa-si depaseasca obsesia fata de nivelul datoriei, sa majoreze cheltuielile pentru politicile care stimuleaza cresterea economica si sa reduca povara fiscala acolo unde este posibil, a subliniat joi Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), informeaza Reuters.

Acest mesaj, inclus în raportul bi-anual "Economic Outlook" ce va fi publicat luni de OECD, ar putea oferi un argument acelor guverne care vor să accelereze creșterea economică prin reduceri de taxe. Cu toate acestea, economistul șef al OECD, Catherine Mann, a insistat că nu este vorba de un apel nediscriminat pentru cheltuieli care să crească deficitul sau reduceri pe linie de taxe pentru companii.

Potrivit OECD, după mai mulți ani de creștere economică modestă în majoritatea economiilor dezvoltate, guvernele nu își pot permite să ignore șansa oferită de dobânzile extrem de scăzute pentru finanțarea unor investiții care să stimuleze creșterea economică. Într-un capitol din raportul bi-anual "Economic Outlook" publicat în avans, OECD susține că majorarea deficitelor pentru a finanța investițiile și a reduce povara fiscală ar putea duce la creșterea economiei, ceea ce în cele din urmă duce la reducerea datoriei ca procent din produsul intern brut, fără problemele economice care apar când se reduce datoria prin austeritate fiscală.

"Atunci când ne gândim la motivul pentru care multe țări au fost reticente în a adopta inițiative fiscale descoperim că este din cauza raportului dintre datorie și PIB precum și a îngrijirilor statelor că nu vor putea să se împrumute", a declarat economistul șef al OECD, Catherine Mann.

Potrivit calculelor OECD, creșterea deficitului bugetar cu o jumătate de punct procentual pentru a finanța investițiile ar putea majora, în medie, PIB-ul cu 0,4-0,6% în primul an pentru cele 35 de state membre ale Organizației.

"Ceea ce spunem noi este că împrumutând la dobânzi foarte mici și investind în inițiative corecte poți îmbunătăți ritmul de creștere economică", a spus Catherine Mann. Potrivit acestuia, cheltuielile publice suplimentare este crucial să meargă spre politici care stimulează creșterea economică precum infrastructura, educația și cercetare în timp ce relaxarea fiscală să țintească acele taxe care țin pe loc creșterea economică.

Mai multe economii importante concurează între ele pentru a reduce nivelul taxelor. Cu toate acestea, Catherine Mann a atras atenția asupra unor reduceri generale de taxe pentru companii, precum cele avute în vedere de câștigătorul alegerilor din SUA, Donald Trump, fără ca acestea să sprijine cererea. "Reducerea taxelor pentru companii într-un mediu în care multe companii sunt inundate cu numerar nu creează un stimulent pentru creștere", a spus Catherine Mann.

Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 34 de state membre OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76687_oecd_cere_majorarea_cheltuielilor_publice_pentru_politici_care_stimuleaza_cresterea_economica.html