BankNews.ro - The Business Republic

Ministrul Comunicatiilor: Proiectul Ro-NET, posibil finalizat la finele lui 2017
Economie | Data Publicarii: 02-12-2016

Ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Delia Popescu, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Alba Iulia, ca proiectul Ro-NET - prin care 783 de localitati din mediul rural ar urma sa aiba internet in banda larga - nu se va finaliza in acest an, estimand ca acest lucru ar putea fi posibil pana la sfarsitul anului viitor.

"În momentul de față (proiectul Ro-NET — n.r.) este în fazare. Deci, am trecut de pe exercițiul financiar trecut pe noul exercițiu financiar 2014 — 2020. Îl vom duce la bună finalitate, cu această întârziere, din păcate, pentru noi. Până la finalul anului nu va fi terminat, de abia în momentul de față suntem în recepție cu o parte dintre cele 783 de localități asociate proiectului Ro-NET, dar nu se va finaliza anul acesta. Cu siguranță vom intra și în anul următor, dar nu renunțăm la acest proiect și continuăm", a spus ministrul Comunicațiilor.

Întrebată când estimează că ar putea fi finalizat proiectul, ministrul Delia Popescu a declarat că ar putea fi sfârșitul anului viitor. "Probabil că vom putea face o estimare la sfârșitul anului 2017. De finalizare", a conchis Delia Popescu.

Un număr de 783 de localități din mediul rural ar urma să aibă internet în bandă largă (broadband), ca urmare a Ro-NET, considerat a fi unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură de comunicații din România.

La finele lunii octombrie, Comisia Europeană a decis să aloce 45,7 milioane de euro de la Fondul European de Dezvoltare Regională pentru proiectul Ro-NET, început în perioada 2007-2013.

Potrivit MCSI, Ro-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localități identificate ca 'zone albe' iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale, aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice'.

Ministrul Delia Popescu a participat, vineri, la conferința de lansare a proiectului pilot "Alba Iulia Smart City".

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76774_ministrul_comunicatiilor_proiectul_ro-net,_posibil_finalizat_la_finele_lui_2017.html