BankNews.ro - The Business Republic

ANSVSA intensifica controalele din Bucuresti la unitatile care receptioneaza sau comercializeaza produse alimentare
Economie | Data Publicarii: 09-12-2016

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) intensifica controalele pe teritoriul municipiului Bucuresti la unitatile care receptioneaza, depoziteaza, transporta, prelucreaza si comercializeaza produse alimentare de origine animala si nonanimala, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei remis, vineri, AGERPRES.

"Având în vedere că în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă se comercializează cantități apreciabile de produse alimentare, iar valorificarea acestora, în alte condiții decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în vigoare, poate constitui un pericol pentru sănătatea publică, s-a dispus intensificarea controalelor, pe teritoriul Municipiului București, în unități care recepționează, depozitează, transportă, prelucrează și comercializează produse alimentare de origine animală și nonanimală, precum și sancționarea oricărei abateri de la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în cazul neîndeplinirii cerințelor prevăzute de legislația națională și comunitară", se arată în document.

Controalele oficiale efectuate vor urmări, în principal, condițiile sanitare veterinare de funcționare a unităților care comercializează produse alimentare, autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, precum și a mijloacelor de transport al produselor alimentare de origine animală și nonanimală, condițiile de depozitare a produselor alimentare de origine animală și nonanimală, proveniența alimentelor de origine animală și nonanimală sau care conțin produse de origine animală și/sau nonanimală, respectarea "lanțului de frig", prin asigurarea temperaturilor optime de păstrare a materiilor prime, ingredientelor, produselor intermediare și/sau a produselor finite, trasabilitatea produselor alimentare și altele.

De asemenea, vor fi efectuate verificări detaliate în unități, asupra capacităților de depozitare a materiilor prime și produselor finite, pentru evitarea stocurilor mari de produse, ceea ce ar putea afecta prospețimea, calitatea și securitatea alimentară a produselor fabricate, depozitate și comercializate în această perioadă.

Totodată, spune ANSVSA, o atenție deosebită se va acorda modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare în târgurile organizate pe raza Municipiului București, în care se comercializează produse alimentare.

Începând cu data de 9 decembrie 2016, a fost deschis punctul de lucru de la sediul DSVSA București, din str. Ilioara nr. 16Y, sector 3, în care se efectuează examenul trichineloscopic.

"Pentru a veni în sprijinul cetățenilor din Municipiul București, începând cu data de 15 decembrie 2016, se vor deschide puncte de lucru, pentru efectuarea examenului trichineloscopic, de către personal sanitar veterinar specializat, pe probe de carne de porc, provenită din sacrificări în gospodăriile populației, în piețele Matache, Obor, Progresul, Rahova și Crângași. Aceste puncte de lucru vor fi deschise în perioada 15 decembrie 2016 — 24 decembrie 2016 și 27 — 30 decembrie 2016, programul de lucru urmând să se desfășoare între orele 9:00-17:30 — de luni, până vineri, iar în zilele de sâmbătă și duminică între orele 9:30-16:30. În zilele de 24 decembrie 2016 și 30 decembrie 2016 programul de lucru va fi între orele 09:30-13:30", informează ANSVSA.

Tariful pentru determinarea Trichinella spp., prin trichineloscopie directă, este de 10,80 lei cu TVA.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76849_ansvsa_intensifica_controalele_din_bucuresti_la_unitatile_care_receptioneaza_sau_comercializeaza_produse_alimentare.html