BankNews.ro - The Business Republic

Konieczny: Guvernul ar fi putut sa participe la majorarea de capital a Postei, independent de decizia Fondului Proprietatea
Economie | Data Publicarii: 14-12-2016

Fondul Proprietatea este interesat sa participe la majorarea de capital a Postei Romane, iar Guvernul ar fi putut sa participe la acest lucru, independent de decizia FP, a declarat, pentru AGERPRES, Greg Konieczny, manager de portofoliu al FP.

"Ne-am exprimat interesul de a participa la majorarea de capital social pentru Poșta Română, având în vedere potențialele beneficii care ar rezulta pentru companie dintr-o astfel de operațiune. Fiecare investiție nouă realizată de Fondul Proprietatea este atent analizată din perspectiva risc/beneficii, precum și din punct de vedere al lichidității viitoare a unei astfel de investiții. Drept urmare, am solicitat Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale un angajament ferm legat de listarea companiei până la finalul lui 2018, un proces care ar asigura dezvoltarea companiei în următorii doi ani și mai departe de aceștia. Deși de acord în principiu cu acest obiectiv, ministerul nu a fost dispus până în prezent să ofere garanții adecvate în cazul în care listarea inițială nu este realizată în termenul solicitat', a spus Konieczny.

Potrivit acestuia, solicitarea Fondului este o practică standard pentru tranzacțiile similare în companii private și este în conformitate cu legislația în vigoare.

'În perioada următoare, vom continua să sprijinim în orice fel putem Poșta Română pe drumul spre recuperare și rămânem deschiși pentru a continua discuțiile despre majorarea de capital alături de Guvern. Dar considerăm că Guvernul ar fi putut să participe la această majorare de capital, independent de decizia noastră în această privință', a mai arătat oficialul FP.

Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Delia Popescu, a declarat, marți, că nu se va mai putea face în acest an capitalizarea Companiei Naționale 'Poșta Română' (CNPR), deoarece partenerul privat — Fondul Proprietatea nu dorește acest lucru și a cerut garanții suplimentare.

''Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) este compania în care statul, prin Ministerul Comunicațiilor, deține 75% dintre acțiuni, iar Fondul Proprietatea restul de 25%. Atunci când vorbim despre un proces de capitalizare, înseamnă că toți acționarii vin, conform acordului, cu banii aferenți. Ministerul Comunicațiilor a făcut toate demersurile în acest sens, iar ca dovadă este Hotărârea de Guvern prin care s-a rectificat bugetul pentru anul 2016, prin care suplimentarea de 172 de milioane de lei reprezintă aportul MCSI la această capitalizare. Acest aport nu poate fi făcut unitar doar de către Ministerul Comunicațiilor, pentru că ar fi considerat ajutor de stat. Ori, ajutorul de stat intră pe o altă schemă (...)'', a spus Popescu la sesiunea online "De vorbă cu ministrul tău", inițiativă a Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic care sprijină dialogul între demnitari și cetățeni.

Ministrul Comunicațiilor a precizat, totodată, că deși statul român a făcut toate demersurile necesare pentru capitalizarea Poștei Române, acționarul minoritar, respectiv Fondul Proprietatea, a refuzat participarea la Adunarea generală a Acționarilor (AGA) și a cerut garanții suplimentare pentru a se implica în acest proces.

''De aceea, făceam apel la maturitatea Fondului Proprietatea de a veni astfel în această capitalizare în interesul companiei, pentru că doi asociați care fac o capitalizare o fac în interesul companiei. Ministerul Comunicațiilor a arătat clar și ferm că dorește această capitalizare a Companiei Naționale 'Poșta Română' (CNPR), motiv pentru care banii sunt deja în contul ministerului, însă din păcate Fondul Proprietatea a dorit o garantare suplimentară a acestui demers, dar care contravine Legii 31/1990 care spune că, în general, procesul de capitalizare vine prin dorința părților și nu poate fi garantat suplimentar. Suntem într-o situație fără precedent, în care statul a făcut demersurile necesare și este la zi, dar partenerul privat, din păcate, nu dorește această capitalizare. Acesta este motivul pentru care la acea AGA, programată de vreo trei ori până acum, partenerul privat a refuzat să participe. Realist vorbind, capitalizarea Companiei Naționale 'Poșta Română' nu se va mai putea face anul acesta'', a subliniat Delia Popescu.

La începutul lunii noiembrie, ministrul Comunicațiilor afirma că Poșta Română trece printr-o perioadă dificilă și, pentru remedierea situației, se întreprind măsuri pentru capitalizarea și listarea pe bursă a companiei.

Poșta Română, companie națională înființată conform Legii 31/1990, nefiind o instituție publică, este deținută de statul român, prin Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), în proporție de 75%, și Fondul Proprietatea (FP), cu 25%.

Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76911_konieczny_guvernul_ar_fi_putut_sa_participe_la_majorarea_de_capital_a_postei,_independent_de_decizia_fondului_proprietatea.html