BankNews.ro - The Business Republic

REPORTAJ Brazii de Craciun, de la variantele prietenoase cu mediul la ofertele "exotice" din online
Economie | Data Publicarii: 21-12-2016

Lasand in urma forfota politica a ultimelor zile, guvernele din umbra si premierii ipotetici, romanul se intoarce la traditie in aceasta saptamana si incepe propria cursa catre cele mai bune oferte de Craciun.

Primul pe listă este, ca în fiecare an, bradul de Crăciun, iar ofertele prietenoase cu mediul câștigă teren în ciuda unui preț nu tocmai accesibil.

Cu sau fără conuri, semeț sau sfrijit, tăiat din pădure sau plantat într-un ghiveci frumos ornamentat, cu miros natural sau fără 'aromă de pădure', creat de natură sau din materiale reciclabile, bradul de Crăciun rămâne piesa de rezistență din fiecare casă în perioada Sărbătorilor de iarnă.

În timp ce pentru un brad natural clasic, doritorii pot scoate din buzunar între 30 și 250 de lei, în funcție de comerciant și de calitatea și înălțimea produsului, pentru un brad natural vândut în ghiveci prețul pornește de la 150 de lei, iar comercianții spun că se vinde bine produsul, mai bine decât în alți ani. Interesante sunt și ofertele retailerilor care oferă o sumă de bani pentru cei care aduc brazii înapoi în ianuarie.

În "online", ofertele devin "exotice", astfel că un falnic brad natural cu "pedigree" din țările nordice ajunge până la aproape 14.000 de lei.

Piețele, marile rețele de magazine, dar și retailerii online sunt deja într-o competiție acerbă, în care prețul cel mai bun primează pentru cumpărătorul — căutător de chilipiruri. Este perioada în care portofelele din buzunare sunt scotocite până la cel mai mic bănuț pentru ca acel colțișor din casă să fie umplut cu bradul sub care "cel mai Moș dintre Moși" lasă peste noapte daruri pentru toată familia.

În București, prețul unui brad pornește de la 30 de lei și ajunge până la 250 de lei. Comercianții promit chiar că prețurile vor mai scădea odată cu apropierea Crăciunului, pentru a nu rămâne cu marfa nevândută. Majoritatea brazilor sunt din import, fiind aduși din Austria, Germania și Danemarca.

În schimb, în Piața Obor, brazii în ghiveci din România se vând cel mai bine în acest an, iar prețurile pornesc de la 150 de lei. "E un produs românesc. Nu merită altfel. Câți poți să pui pe un TIR? Intră 50 de bucăți într-un TIR de 22 de metri. Ar intra mai mulți, dar stau înghesuiți", ne explică vânzătorul.

Deși mai scunzi decât un brad normal (între 1,2 și 1,5 metri), brazii în ghiveci pot fi replantați după Sărbători, iar comercianții promit că rezistă circa 3-4 ani.

În Titan, prețurile pleacă de la 59 de lei, în funcție de înălțimea bradului pe care o alege clientul, pentru că "limita e cerul", așa cum ne spune un vânzător, iar în Crângași cel mai bine merg brazii scumpi. În zona comercială din Băneasa, prețul brazilor pleacă de la 30 de lei și pot ajunge până la 150 de lei, în funcție de calitate.

La vânzare găsim și crenguțe sau coronițe de Crăciun, frumos decorate, cu prețuri între 3 lei și 10 lei.

Pentru o variantă eco a brazilor de Crăciun militează și specialiștii în domeniu care ne explică faptul că brazii cu rădăcină, scoși direct din pământ, pot scăpa de la "măcel" mii de brazi tăiați anual în această perioadă a Sărbătorilor de Crăciun.

Florin Voinea, șeful pepinierei Cozieni din cadrul Ocolului Silvic Brănești — Direcția Silvică Ilfov — RNP-Romsilva, arată că aceștia pot fi replantați, dacă sunt păstrați în casă, în condiții optime de temperatură. El atrage însă atenția asupra brazilor în ghiveci veniți din afară despre care spune că au rădăcinile tăiate și nu mai pot fi replantați.

Anul acesta, reprezentații Ocolului Silvic susțin vor vinde în jur de o mie de astfel de brazi, la ora actuală, pe stoc fiind peste 9.000 de brazi. Cei mai interesați de această ofertă sunt persoanele juridice, firme de specialitate, care ulterior îi revând online sau în magazine, dar la cu totul alte prețuri și de două ori mai mari.

"Noi am vândut până acum în jur de 600 — 700 de brazi și estimez că vom ajunge la o mie de bucăți până de Crăciun. Avem un trend ascendent față de anii trecuți, dar ponderea rămâne tot pe firmele de specialitate, care au o infrastructură și logistică. Persoanele fizice nu sunt atât de interesate, poate din comoditate, preferă să îi cumpere de la piață. Noi servim pe toată lumea, dar sunt alte facilități și alte prețuri pentru cei care cumpără cantități mai mari sau își fac singuri manopera. Din motive economice oferim și varianta aceasta, ca oricine să fie interesat. Ca să fim cinstiți una este să vină o firmă să cumpere 350 de brazi și alta să vină omul să ia doi brazi", ne-a explicat șeful pepinierei.

Prețul brazilor din pepinieră, cu rădăcină, în balot ambalat în plasă rabitz, pleacă de 95 de lei bucata pentru cei care nu depășesc 1,5 metri, ajung la 120 de lei între 1,5 — 2 metri, iar brazii mai mari de 2 metri sar până la 180 de lei. La aceste prețuri se adaugă TVA 9%, iar la cerere ei pot fi puși în ghivece. Firmele care cumpără cantități mari și își fac singure manopera pot cumpăra brazii și între 55 sau 80 de lei, chiar dacă ulterior îi revând cu prețuri de două ori mai mari.

Șeful pepinierei susține că oamenii preferă brazii în ghiveci veniți din afară pentru că nu știu că aceștia au rădăcinile tăiate și nu mai pot fi replantați.

"Oamenii îi preferă pe cei din străinătate în ghiveci, dar cu numai două linguri de pământ. Omul nu are noțiunea de bază, îl vede în ghiveci, zice că e cu rădăcini, dar dacă desfacem unul din import vedem că are toate rădăcinile tăiate, și are niște turbă și rumeguș. Șansele de prindere sunt minime pentru că ei sunt scoși de o lună din pământ, sunt transportați prin tiruri, ținuți în cine știe ce condiții, prin nu stiu ce depozite. Nu se compară cu brazii noștri care sunt ținuți în pământ. Și în cazul acestora dacă sunt ținuți în casă, la căldură, lângă calorifer, timp de o lună de zile, șansele de a se prinde sunt minime, pentru că "simte" că a venit primăvara și începe să vegeteze", explică silvicultorul.

Partea bună a importurilor de pomi de Crăciun este că presiunea pe pădure a scăzut vertiginos, după cum precizează directorul general al Romsilva, Ciprian Pahonțu.

RNP-Romsilva pune la vânzare în fiecare an o anumită cantitate de brazi de diferite sortimente, dar numai prin ocoalele silvice, la prețuri sociale aș spune, regia nefiind prezentă cu oferta pe piață sau în magazine, așa cum consideră majoritatea românilor.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76985_reportaj_brazii_de_craciun,_de_la_variantele_prietenoase_cu_mediul_la_ofertele_exotice_din_online.html