BankNews.ro - The Business Republic

Producatorii de foie gras din Bulgaria si Ungaria se pregatesc sa cucereasca piata mondiala
Economie | Data Publicarii: 22-12-2016

Multe gospodarii din Franta vor avea in meniul de Craciun si foie gras insa exista sanse mari ca aceasta delicatesa sa vina de undeva din Europa de Est, informeaza AFP.

Asociate cu mărcile franceze, foie gras-ul din Bulgaria și Ungaria și-a găsit o piață în Franța și acum producătorii est-europeni vor să se impună și pe piețele mai îndepărtate și mai puțin tradiționale precum Singapore și Vietnam.

Cea mai mare parte din producția realizată de firma Volex, unul din cei mai importanți fabricanți bulgari de foie gras, va merge spre Franța, de mult timp cel mai important client al producătorilor din Bulgaria și Franța. Angrosiști francezi colaborează de multă vreme cu crescătorii de rațe din cele două țări din Europa de Est, iar unii producători bulgari și ungari vând produsele direct sub marca distribuitorilor francezi, chiar dacă originea este întotdeauna menționată.

Bulgaria este al doilea producător mondial de foie gras de rață după Franța. La rândul său, Ungaria deține cvasi-monopolul pe piața de foie gras de gâscă, Franța renunțând treptat producția acestui tip de produs din cauza rentabilității reduse.

În acest an, Bulgaria și Ungaria estimează că vânzările pe noile piețe ar putea înregistra o creștere de aproximativ 15% în condițiile în care exporturile franceze în afara UE au fost afectate de numeroasele cazuri de gripă aviară.

"Dacă în urmă cu 10 ani exportam 100% din producția noastră spre Franța în prezent ponderea este de 80%", a explicat Plamen Chelebiev, unul din patronii firmei bulgare Volex. Potrivit lui Chelebiev, în ultimii patru ani au crescut vânzările către Elveția și Japonia, iar recent Volex a intrat pe piețele din Vietnam și Thailanda. "Pe aceste piețe vindem produsele sub propria noastră marcă și la prețuri mai mari, ceea ce este mai interesant pentru noi", precizează Chelebiev.

Bulgaria și Ungaria mizează pe o creștere a producției lor de 15% respectiv 18%, în timp ce gripa aviară a redus cu 255 exporturile franceze în 2016. Chiar și producătorii francezi sunt îngrijorați de creșterea concurenței. "O parte din producția bulgară și ungară va ajunge în Franța, dar și pe piețele terțe care sunt închise pentru noi. Vom pierde cote de piață", a declarat Marie-Pierre Pe, directorul general al organizației producătorilor de francezi de foie gras (Cifog).

Dar cu toate acestea, Bulgaria și Ungaria nu au capacitatea de a cuceri piețele tradiționale franceze. În 2015, Franța a produs 19.000 de tone de foie gras și a exportat aproape 5.000 de tone, adică mai mult decât producția Bulgariei (2.500 tone) și Ungariei (2.000 tone) reunite. În plus la capitolul exporturi, Bulgaria și Ungaria au vândut împreună mai puțin de 1.000 de tone de foie gras clienților non-francezi.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76992_producatorii_de_foie_gras_din_bulgaria_si_ungaria_se_pregatesc_sa_cucereasca_piata_mondiala.html