BankNews.ro - The Business Republic

ASF: Valoarea tranzactiilor derulate la BVB a scazut, in primele 9 luni din 2016, cu aproximativ 11% comparativ cu 2015
Economie | Data Publicarii: 22-12-2016

Valoarea totala a tranzactiilor derulate la BVB a scazut, in primele 9 luni ale anului 2016, cu aproximativ 11% comparativ cu nivelul inregistrat in perioada similara a anului anterior, se arata intr-o analiza a ASF, remisa joi AGERPRES.

Deprecierea a fost influențată de diminuarea interesului investitorilor pentru tranzacțiile cu alte obligațiuni (valoarea tranzacționată a scăzut cu aproximativ 78%) și cu unități de fond (valoarea tranzacționată a scăzut cu aproximativ 58%). Cea mai semnificativă creștere a valorii tranzacționate se distinge în cadrul tranzacțiilor cu titluri de stat, a căror valoare totală a crescut cu aproximativ 167% în primele 9 luni ale anului 2016 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, determinată de emisiunea de titluri de stat adresată persoanelor fizice prin care Ministerul Finanțelor Publice a atras de la populație o sumă totală de 735,2 milioane lei.

Indicii generali ai bursei românești au avut evoluții mixte pe ansamblul primelor nouă luni din anul 2016. Indicii BET și BETPlus au consemnat cele mai mici deprecieri, în timp ce BET-NG (-5,66%) și BET-FI (-3,90%) au avut cele mai ample deprecieri.

În primele 9 luni din anul 2016, indicii bursieri internaționali au avut evoluții preponderent negative, pe fondul scăderii accentuate a prețului petrolului și a turbulențelor de pe piețele de capital internaționale.

În urma analizei s-a constatat că acțiunile rămân în continuare tipul de instrument preferat de investitori, valoarea tranzacțiilor cu acțiuni înregistrând nivelul de aproximativ 6,5 miliarde lei, aproximativ 80% din totalul valorii tranzacțiilor derulate la BVB în primele 9 luni ale anului 2016.

Cea mai ridicată valoare a tranzacțiilor cu titluri de capital înregistrată în primele 9 luni ale anului 2016 a fost în luna septembrie, de aproximativ 1,2 miliarde lei, în timp ce în luna iulie a fost înregistrată cea mai mică valoare tranzacționată (409 milioane lei). Cel mai ridicat număr de tranzacții rămâne în continuare cel din luna ianuarie (66.831 de tranzacții), această perioadă fiind caracterizată prin volatilitate ridicată.

În primele 9 luni ale anului 2016, capitalizarea BVB a înregistrat cel mai scăzut nivel în luna iunie atingând minimul de aproximativ 114,9 miliarde lei, iar cel mai ridicat nivel a fost înregistrat în luna ianuarie, atunci când capitalizarea bursieră a ajuns la maximul de aproximativ 143,8 miliarde lei. În lunile februarie, mai, iunie și iulie se constată un nivel al capitalizării sub media celor 9 luni studiate (aproximativ 130,9 miliarde lei).

În primele 9 luni ale anului 2016, valoarea totală tranzacționată a produselor structurate derulate pe secțiunea BVB a fost de aproximativ 326 milioane lei. Cea mai ridicată pondere în valoarea totală tranzacționată cu astfel de produse o reprezintă, în continuare, produsele structurate având ca activ suport un indice bursier.

La finele lunii septembrie 2016, pe piețele reglementate din România își desfășurau activitatea un număr total de 39 de intermediari, dintre care 32 de entități locale autorizate de ASF și 7 entități autorizate în alte state membre UE. Cei mai mulți dintre aceștia au desfășurat activități de intermediere pe piața reglementată la vedere administrată de BVB (38 de entități), în vreme ce numărul participanților înscriși în registrul SIBEX era de numai 7 entități (din care 4 pe piața futures și 6 pe piața la vedere).

Valoarea totală a activelor administrate de organismele de plasament colectiv (OPC) locale la data de 30 septembrie 2016 este în creștere cu circa 0,5% comparativ cu nivelul consemnat la finele lunii decembrie 2015, ajungând la 41,4 miliarde de lei.

La sfârșitul lunii septembrie 2016, activele cumulate ale fondurilor deschise de investiții (FDI) dețineau o pondere de aproximativ 53% în totalul activelor organismelor de plasament colectiv locale comparativ cu finele lunii decembrie a anului anterior, când activele FDI reprezentau circa 51%, ceea ce indică o creștere susținută a acestei industrii în România.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/77003_asf_valoarea_tranzactiilor_derulate_la_bvb_a_scazut,_in_primele_9_luni_din_2016,_cu_aproximativ_11p_comparativ_cu_2015.html