BankNews.ro - The Business Republic

BCE cere un plan de salvare in valoare de 8,8 miliarde de euro pentru Banca Monte dei Paschi
Economie | Data Publicarii: 27-12-2016

Banca Centrala Europeana estimeaza ca banca italiana Banca Monte dei Paschi di Siena SpA ar avea nevoie de un plan de salvare in valoare de 8,8 miliarde de euro, spre deosebire de cele cinci miliarde de euro considerate necesare pana acum pentru recapitalizarea celei de a treia banci italiene, informeaza AFP.

Banca Monte dei Paschi di Siena SpA a dat publicității marți un comunicat de presă în care informează că suma i-a fost comunicată chiar de către BCE într-o scrisoare trimisă via ministerele Economiei și Finanțelor din Italia. BCE a calculat suma de 8,8 miliarde de euro pe baza rezultatelor testelor de stres derulate în 2016. Chiar dacă lichiditatea Monte dei Paschi s-a înrăutățit în ultima lună, BCE consideră în continuare că banca italiană este solvabilă deoarece îndeplinește cerințele de capital Tier 2.

La rândul său cotidianul Il Sole/24 Ore a informat marți că statul italian ar urma să investească 6,3 miliarde de euro în Banca Monte dei Paschi, restul fondurilor urmând să fie strâns din vânzarea de obligațiuni.

Săptămâna trecută, executivul italian a anunțat că va adopta un plan de salvare, a cărei sumă nu a fost însă precizată, pentru Banca Monte dei Paschi urmând ca la finalul operațiunii Trezoreria italiană să devină principalul acționar al băncii.

Guvernul de la Roma a dat asigurări că va acționa în conformitate cu reglementările UE, ceea ce înseamnă că unii deținători de bonduri Monte dei Paschi vor fi forțați să accepte pierderi, iar contribuabilii să nu fie nevoiți să achite întreaga sumă necesară pentru salvarea Monte dei Paschi.

Un eventual faliment al Monte dei Paschi ar pune în pericol economiile a zeci de mii de italieni și, de asemenea, ar avea repercusiuni asupra întregului sector bancar italian, care are credite neperformante de 360 de miliarde de euro, aproape o treime din totalul întregii zone euro.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/77014_bce_cere_un_plan_de_salvare_in_valoare_de_8,8_miliarde_de_euro_pentru_banca_monte_dei_paschi.html