BankNews.ro - The Business Republic

Consiliul Concurentei analizeaza tranzactia prin care Mazarine Energy preia unele active ale Petrom
Economie | Data Publicarii: 27-12-2016

Consiliul Concurentei analizeaza tranzactia prin care Mazarine Energy Romania SRL preia unele active apartinand OMV Petrom SA, se arata intr-un comunicat al autoritatii de concurenta, remis, marti, AGERPRES.

Tranzacția prevede preluarea de către Mazarine Energy România SRL a tuturor drepturilor și obligațiilor care decurg din 19 acorduri petroliere de concesiune deținute de OMV Petrom SA, împreună cu bunurile, drepturile reale și angajații implicați în exploatarea câmpurilor petrolifere.

Mazarine Energy România SRL este o subsidiară a Mazarine Energy BV, societate controlată de fonduri administrate de companii afiliate Carlyle Group L.P. Grupul Carlyle este un administrator de active alternative la nivel mondial.

În România, grupul Carlyle controlează circa 36 de companii active în diverse sectoare economice (de exemplu, producția de covoare țesute pentru spații rezidențiale și comerciale, servicii de traducere, dublare și subtitrare pentru radiodifuzori, management pentru soluții hardware, software pentru industria dentară, producția de metal și pulberi ceramice, producția de rumeguș și alte produse de lemn pentru industria DIY și alte sectoare industriale, producția de generatoare industriale și motoare electrice, produse alimentare congelate, refrigerate și gata preparate, cercetare în domeniul dezvoltării studiilor clinice, administrării acestora și al serviciilor post-omologare, producția și decorarea recipientelor de sticlă de lux etc.).

"În conformitate cu prevederile Legii concurenței (nr. 21/1996), operațiunea propusă este o concentrare economică ce depășește pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenței. Autoritatea de concurență va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilității cu un mediu concurențial normal și va emite o decizie în termenele prevăzute de lege", se mai arată în comunicatul Concurenței.

OMV Petrom a anunțat pe 17 octombrie că a convenit transferul a 19 zăcăminte petroliere onshore, a trei instalații pentru reparații capitale și a echipelor aferente către Mazarine Energy Romania.

Compania nu a precizat care a fost valoarea tranzacției, însă a precizat că transferul licențelor se realizează în conformitate cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din Legea Petrolului și alte reglementări.

'Se estimează că finalizarea tranzacției va avea loc la sfârșitul trimestrului IV din 2016, când Mazarine Energy România va prelua rolul de operator al zăcămintelor și angajator al celor peste 200 de salariați ai OMV Petrom din prezent. Mazarine a identificat o serie de oportunități de optimizare a producției și lucrări de reparații capitale care vor determina o creștere a producției. În plus, sunt planificate campanii de achiziție seismică pentru a identifica structuri care nu au fost încă forate. Cele 19 zăcăminte fac parte dintr-un pachet de zăcăminte selectate în 2014 pentru a fi transferate, ca parte a programului de optimizare a portofoliului. În 2015, cele 19 zăcăminte au avut o producție zilnică totală de aproximativ 1.000 bep/zi (reprezentând sub 1% din producția zilnică a OMV Petrom)', se arată într-un comunicat al Petrom, remis la acea dată.

Fondurile pentru tranzacție vor proveni din linia de capital de 500 milioane dolari furnizată de Carlyle International Energy Partners, un fond de 2,5 miliarde dolari care investește în explorare și producție de petrol și gaze, rafinare și marketing, servicii la zăcăminte petroliere la nivel internațional, și în rafinare și marketing în Europa, Africa, America latină și Asia.

"Având în vedere actualul context al petrolului, facem eforturi pentru a ne crește eficiența și pentru a genera mai multă valoare. Măsurile vizează și optimizarea portofoliului, ceea ce ne permite să simplificăm operațiunile și să ne concentrăm pe creșterea profitabilității din zăcămintele rămase", a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitățile de upstream, citat în comunicatul companiei.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/77020_consiliul_concurentei_analizeaza_tranzactia_prin_care_mazarine_energy_preia_unele_active_ale_petrom.html