BankNews.ro - The Business Republic

Seful Eurogrupului cere transformarea ESM intr-un FMI european
Economie | Data Publicarii: 20-03-2017

Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro - ar putea fi in ultima instanta transformat intr-o versiune europeana a Fondului Monetar International (FMI), a afirmat Seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, intr-un interviu acordat editiei de luni a publicatiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), transmite Reuters.

"Cred că ar fi de înțeles pe termen mediu spre lung transformarea ESM într-un FMI european", a explicat Jeroen Dijsselbloem.

Aceasta înseamnă că "troika" — actualii creditori ai Greciei — Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) și FMI vor trebui să fie disociate pe termen mai lung, susține șeful miniștrilor de Finanțe din zona euro.

Și ministrul german de Finanțe Wolfgang Schaeuble a propus transformarea ESM într-un FMI european, pentru îmbunătățirea gestionării crizelor din regiune

"BCE se simte din ce în ce mai inconfortabil în rolul său din troika și în mod îndreptățit se întâmplă asta, cred eu. Pe de altă parte, CE are alte probleme importante pe care să se concentreze", consideră Dijsselbloem.

Acesta a adăugat că ESM ar trebui "să acumuleze expertiza tehnică pe care doar FMI o deține în acest moment".

Declarațiile lui Jeroen Dijsselbloem vin într-un moment în care Guvernul de la Atena este în mijlocul negocierilor cu reprezentanții creditorilor internaționali pentru a finaliza cea de-a doua revizuire a acordului de asistență convenit anul trecut. Creditorii reclamă noi măsuri de austeritate pentru 2019 și 2020, în schimbul eliberării unor noi tranșe din programul de 86 de miliarde de euro.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/78192_seful_eurogrupului_cere_transformarea_esm_intr-un_fmi_european.html