BankNews.ro - The Business Republic

Sentinta in cazul Carpatica Asig a ramas definitiva; FGA va initia platile catre creditorii de asigurari ai societatii
Economie | Data Publicarii: 24-03-2017

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) anunta ca a luat act de ramanerea definitiva, prin neapelare, a hotararii nr. 132/16.02.2017, privind deschiderea procedurii de faliment impotriva societatii Carpatica Asig, aflata in faliment, si ca va demara efectuarea platilor catre creditorii de asigurari ai societatii.

Într-un comunicat remis vineri AGERPRES, FGA menționează că sentința a fost emisă de Tribunalul Sibiu Secția a II-a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal și publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvență nr. 4791 din data de 09.03.2017.

"Potrivit legii, art. 266, alin. 2 din Legea nr. 85/2014, sunt întrunite condițiile pentru ca FGA să poată demara efectuarea plăților către creditorii de asigurări ai Carpatica Asig SA — în faliment — care au dosare aprobate la plată de către Comisia Specială a Fondului. În vederea încasării indemnizațiilor/despăgubirilor, orice persoană care pretinde un drept de creanță de asigurări împotriva asigurătorului în faliment poate formula o cerere motivată în acest sens, adresată Fondului în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, respectiv până la data de 08.06.2017 sau de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior, potrivit legii, art 14. alin (1) din Legea nr. 213/2015. De asemenea, conform legii, FGA mai poate primi cereri de deschidere a dosarelor de daună până la data 18.05.2017", se afirmă în comunicat.

FGA precizează că, până la 23 martie 2017, a  primit de la potențialii creditori de asigurare ai Carpatica Asig 16.372 de cereri de plată, inclusiv cereri de plată pentru dosarele de daună nou deschise de FGA, precum și 11.338 de cereri de deschidere dosare daună. Fondul a preluat 27.270 dosare de daună de la Carpatica Asig.

Instituția reamintește potențialilor creditori de asigurări ai companiei Carpatica Asig că, potrivit legii, FGA este în drept să efectueze plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări doar către petenții care au depus cereri de plată și care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Potențialii creditori de asigurări ai Carpatica Asig pot depune, atât electronic, cât și fizic, la sediul FGA, cereri de plată sau cereri de deschidere dosare de daună. Formularele sunt disponibile și online, precizează FGA.

Fondul de Garantare a Asiguraților s-a constituit ca persoană juridică de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților. Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor și are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/78270_sentinta_in_cazul_carpatica_asig_a_ramas_definitiva_fga_va_initia_platile_catre_creditorii_de_asigurari_ai_societatii.html