BankNews.ro - The Business Republic

Anca Vlad (PIAROM): Romania este pe un loc codas in UE in privinta implicarii femeilor in viata publica de pe pozitii de decizie
Economie | Data Publicarii: 27-04-2017

Romania se afla pe unul dintre ultimele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste implicarea femeilor in viata publica de pe pozitie de decizie, atat in privinta activitatii parlamentare, cat si in conducerea companiilor de stat, a declarat, miercuri, Anca Vlad, presedinte de onoare al Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), in cadrul unei conferinte pe tema antreprenoriatului feminin, organizata de ziarul Bursa.

"România este pe un rușinos loc 3 de la coada listei în Uniunea Europeană, cu numai 14,2% femei-parlamentar. Mai rău decât noi stau doar Malta și Ungaria. Polonia, țara ce reprezintă media europeană, are un procent de parlamentari femei de două ori mai mare. De remarcat faptul că atât Franța, Suedia, cât și Bulgaria au aproape 50% femei în Guvern. Considerăm că este momentul ca statul să genereze acele politici publice care să ducă la creștere implicării femeilor în politică și în funcții de decizie în companiile de stat", a spus Anca Vlad.

Potrivit acesteia, lucrurile stau diferit în sectorul privat, unde România se află pe primele locuri din UE în privința femeilor-antreprenor și cu funcții de conducere în companiile private.

"Există percepția că femeile în funcții de conducere, spre deosebire de bărbații din aceleași poziții, pun prea mult accent pe latura emoțională. Cercetările demonstrează însă altceva. Deciziile luate de femeile-antreprenor sunt bazate de cele mai multe ori atât pe intuiție, cât și pe rațiune. Sectorul privat din România a înțeles acest lucru, țara noastră plasându-se pe unul dintre primele locuri în UE în privința numărului de femei-antreprenor și cu funcții de conducere în companiile private", a adăugat ea.

Conform datelor prezentate de oficialul PIAROM, în februarie, în România existau circa 616.000 de femei-antreprenor, din care 454.000 acționari/asociați în firme și 162.000 self-employed (PFA sau întreprinderi individuale/familiale).

Ponderea femeilor-antreprenor în firme este de circa 37%, trendul fiind unul de creștere, chiar dacă este vorba de o creștere lentă, de circa 1% în ultimii cinci ani.

"În mod surprinzător, nici Bucureștiul, nici județe precum Ilfov, Cluj sau Timiș nu se află printre locomotive, ci județele din sud-estul țării, respectiv Tulcea, Brăila, Galați, cu ponderi de peste 40%. În ceea ce privește start-up-urile, situația este chiar mai îmbucurătoare: 47,6% din start-up-uri au fost înființate de femei, cu vârfuri în regiunea de sud-est (54,4%) și vest (50,6%). De asemenea, 64% dintre antreprenorii din sectorul sănătății și cel social din România sunt femei, pondere semnificativ peste media europeană, de 58%", a mai spus Vlad.

Potrivit acesteia, este îmbucurător și faptul că România este pe locul cinci în UE în ceea ce privește ponderea femeilor în totalul profesioniștilor din industriile dominate de profesiile liberale.

"Mai mult decât atât, România este pe locul 8 în UE în ceea ce privește ponderea femeilor aflate pe poziții de management în firme cu mai mult de 10 angajați, respectiv 41%, față de media europeană de 35%", a mai susținut președintele de onoare al PIAROM.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/78500_anca_vlad_piarom_romania_este_pe_un_loc_codas_in_ue_in_privinta_implicarii_femeilor_in_viata_publica_de_pe_pozitii_de_decizie.html