BankNews.ro - The Business Republic

Ministrul Energiei: Electrica a depus o oferta pentru preluarea CEZ Bulgaria
Economie | Data Publicarii: 10-05-2017

Furnizorul si distribuitorul de energie Electrica a depus o oferta pentru preluarea companiei pe care CEZ o detine in Bulgaria, a declarat, marti, ministrul Energiei, Toma Petcu, intr-un interviu acordat publicatiei DC News.

"Electrica a depus o ofertă pentru preluarea acțiunilor pe care CEZ le are în Bulgaria. Este vorba despre compania care furnizează energie pentru Sofia și împrejurimile Sofiei, deci avem 3 milioane de clienți, un portofoliu destul de mare acolo. Electrica a depus o ofertă în acest sens și ne-am dori foarte mult să reușim să achiziționăm acest pachet de acțiuni și să devenim jucători regionali. Este foarte important ca aceste companii care au potențial să devină jucători regionali, iar România are această capacitate", a spus ministrul.

Contactați de AGERPRES, oficialii Electrica nu au vrut să comenteze aceste informații.

Ministerul Energiei deține 48,7% din acțiunile Electrica, restul fiind tranzacționate pe bursă.

La începutul lunii februarie, agenția bulgară de știri Novinite a relatat că grupul ceh de utilități CEZ AS ia în considerare retragerea de pe piața din Bulgaria și o serie de firme din România, Franța și Turcia sunt interesate de această preluare.

În Bulgaria, CEZ este cea mai mare companie de distribuție a electricității, având peste trei milioane de clienți, venituri de 1,4 miliarde de leva și câteva centrale hidroelectrice.

Schimbarea reglementărilor în sectorul energetic și profitul scăzut sunt motivele cele mai probabile pentru intenția CEZ, susține publicația bulgară, și mai puțin "interesul arătat de investitori", așa cum a sugerat CEZ.

După ce a intrat pe piața din Bulgaria în 2004, CEZ a avut o relație dificilă cu Comisia de Reglementare în domeniul Energiei de la Sofia (KEVR) și cu firma națională bulgară de electricitate (NEK), mai scrie presa bulgară.

Grupul CEZ este prezent și pe piața românească încă din anul 2005, odată cu preluarea fostei filiale de distribuție și furnizare Electrica Oltenia.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/78632_ministrul_energiei_electrica_a_depus_o_oferta_pentru_preluarea_cez_bulgaria.html