BankNews.ro - The Business Republic

Zimnicea, Timisoara si Turnu Severin, orasele cu cele mai mari radiatii naturale, insa cu mult sub limita de avertizare
Economie | Data Publicarii: 24-05-2017

Zimnicea si Timisoara sunt orasele cu cel mai mare nivel de radiatii naturale din Romania, aproape de 5 Bq/mc, cu mult mai putin decat limita de avertizare de 50 Bq (Becquere)/mc sau decat limita de alarmare de 200 Bq/mc, arata datele Comisiei Nationale pentru Controlul Activelor Nucleare (CNCAN).

Urmează Turnu Severin, Craiova, Vaslui și Călărași, potrivit măsurătorilor efectuate pe data de 22 mai, la ora 8:00.

"Este vorba despre radon, un gaz radioactiv care există în solul pământului. A existat dintotdeauna și face parte din radiațiile naturale, iar gradul de periculozitate este foarte mic. Valorile sunt total nesemnificative. Vedeți că în orașele din Transilvania, spre exemplu în Cluj, nivelul de radiații, care oricum este mult mai mic decât nivelul de avertizare, este mai mic decât în București, de exemplu. Aceasta din cauza solului care există în zona respectivă. Mulți ar spune că nivelul de radiații ar trebui să fie cel mai mare în zona Cernavodă, pentru că acolo există cele două reactoare nucleare. Nici vorbă de așa ceva, acolo nivelul este foarte mic", a declarat președintele CNCAN, Rodin Traicu, într-o conferință de presă.

Nivelul de radiații din interiorul clădirilor este mai mare decât cel din exterior, astfel că este bine să aerisim spațiile închise.

Potrivit unei directive europene care trebuie preluată în legislația națională până în aprilie 2018, CNCAN urmează să realizeze, în următorii doi ani, și o hartă a nivelului de radiații din interiorul clădirilor, caselor de locuit și tunelurilor.

"Odată cu apariția aglomerărilor urbane și modificarea substanțială a tehnologiilor de construcție, coroborat și cu directiva europeană referitoare la eficiența energetică transpusă în legislația românească, a apărut, la nivel global, o tendință de control al acestei cantități de gaz, radon, care era în mod normal vehiculat prin aerisirea care se făcea zilnic în locuințe, spații de lucru, hale, subsoluri, tuneluri, birouri și așa mai departe", a susținut Traicu.

Însă, odată cu măsurile de eficiență energetică, gradul de etanșare a ușilor și ferestrelor a crescut, iar materialele de construcții au fost modificate. Astfel că este nevoie de măsurători și norme unitare referitoare la materiale de construcții și la alte tipuri de materiale, a completat oficialul CNCAN.

Potrivit acestuia, nu au existat cazuri nici în România, nici în Uniunea Europeană, când nivelul radonului a ridicat semnale de alarmă.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/78835_zimnicea,_timisoara_si_turnu_severin,_orasele_cu_cele_mai_mari_radiatii_naturale,_insa_cu_mult_sub_limita_de_avertizare.html