BankNews.ro - The Business Republic

Schimburile comerciale dintre Bulgaria si Romania se ridica la aproximativ patru miliarde de euro
Economie | Data Publicarii: 30-05-2017

Camera de Comert si Industrie Bulgaro-Romana organizeaza luni si marti la Ruse o serie de evenimente destinate promovarii schimburilor comerciale si contactelor economice intre Bulgaria si Romania, informeaza BTA.

Printre subiectele abordate se numără eliminarea barierelor și obstacolelor pentru transportul de bunuri peste Dunăre precum și posibilitățile pentru vânzarea de produse alimentare din Bulgaria prin intermediul lanțurilor de magazine din Bulgaria.

Potrivit datelor furnizate de Ambasada României în Bulgaria, în 2016 schimburile comerciale bilaterale s-au cifrat la 3,940 miliarde euro, în creștere față de 3,680 miliarde euro în 2015. "Schimburile comerciale bilaterale cresc constant iar Bulgaria înregistrează un surplus", a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie Bulgaro-Română, Eleonora Ivanova.

Bulgaria exportă în România în principal în principal mașini, aparatură și echipamente electrice, alimente și produse chimice. Ivanova a apreciat că prezența produselor alimentare din Bulgaria pe rafturile magazinelor din România este neglijabilă fiind limitată în mare parte la produse congelate și nuci. "Exporturile de pește și produse din pește s-a dublat comparativ cu anul trecut, ceea ce înseamnă că există potențial în acest domeniu, precum și pe segmentul dulciurilor și conservelor", a explicat Ivanova.

Pe de altă parte, importurile Bulgariei din România constau în principal în produse minerale, metale, mașini, aparatură și echipamente electrice.

"Există mai multe companii din Bulgaria care vor să își exporte produsele în România dar acest lucru este foarte dificil din cauza lanțurilor de distribuție care controlează aproximativ 60% din cifra de afaceri și pentru anumite produse procentul ajunge la 80%", a subliniat Ivanova.

Mai multe soluții posibile pentru demararea unor afaceri cu lanțurile de magazine vor fi propuse la reuniunea de la Ruse și de asemenea vor fi discutate și oportunități de cooperare sub umbrela Camerei de Comerț și Industrie Bulgaro-Română pentru creșterea vânzărilor în România.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/78911_schimburile_comerciale_dintre_bulgaria_si_romania_se_ridica_la_aproximativ_patru_miliarde_de_euro.html