BankNews.ro - The Business Republic

Moldovan (City Manager Alba Iulia): Am contractat 48 de proiecte de oras inteligent pentru conceptul Smart City 2018
Economie | Data Publicarii: 30-05-2017

Proiectul-pilot de Smart City de la Alba Iulia este unul pentru care noi am investit, in primul rand in resursa umana, iar de la momentul lansarii Ghidului specific si pana in prezent, am contractat 48 de proiecte de oras inteligent pentru conceptul Smart City din 2018, a anuntat, marti, intr-o dezbatere de specialitate, Nicolaie Moldovan, city managerul orasului Alba Iulia.

'Dincolo de un parteneriat public-public cu Ministerul Comunicațiilor, care este postat și cunoscut la nivel public pe site-ul ministerului și pe site-ul Primăriei Municipiului Alba Iulia, noi am trecut în mod concret la încheierea unor parteneriate cu diferite companii care, după anunțul făcut de Ministerul Comunicațiilor, și-au arătat interesul de a veni și de a cunoaște care sunt realitățile din orașul Alba Iulia, și cum pot să încadreze foarte bine și să răspundă foarte bine nevoilor municipiului nostru, de la produse la servicii. Companiile implicate sunt fie din zona multinaționalelor, fie a naționalelor sau Start-Up-urilor. Au fost foarte multe companii care ne-au vizitat, ne-au cunoscut, ne-au întrebat ce probleme avem și ce nevoi și s-au întors acasă în forurile de decizie. De la unii am primit deja deciziile de parteneriat, cu alții suntem în faza de negociere, iar alții probabil că se mai gândesc. Mai sunt și companii care nu au considerat că e oportun să ne facă vreo ofertă", a menționat Moldovan.

Acesta a precizat că de la aproximativ un an de zile de la anunțul fostului ministru al Comunicațiilor, Marius Bostan, au fost contractate 48 de proiecte de oraș inteligent. "Acestea sunt parte a unor protocoale de colaborare aprobate de către Consiliul Local și de către forurile decizionale ale unor companii multinaționale, naționale sau Start-Up-uri", a spus Moldovan.

Potrivit oficialului, proiectele contractate au fost organizate pe 10 verticale de interes, ce se regăsesc și în recomandările Uniunii Europene.

'Noi le-am organizat (proiectele, n.r.) ca și gândire și din punct de vedere al colaborării și cooperării respectând cele 10 verticale pe care probabil le cunoașteți cu toții și pe care le regăsim în recomandările Uniunii Europene în parteneriatul pentru inovare în comunități și orașe inteligente. Sunt 10 verticale pe care noi am acumulat o serie de colaborări cu firme în domeniul mobilității urbane sustenabile, în domeniul sănătății, educației, turismului, siguranței publice, administrației, smart business, energie verde și fondul locativ", a adăugat city managerul orașului Alba Iulia.

Printre companiile care sunt în colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia se află Orange România, Microsoft, Siemens, Philips, Telekom România, Cloud Soft, Solar Eco sau Fast Order.

"Câteva dintre companiile care sunt în colaborare cu noi, începând de anul trecut și, în special, de la începutul acestui an până la zi sunt: Orange România — cu 14 proiecte semnate pentru Alba Iulia, dintre care două mai sunt de finalizat, Microsoft, Siemens — un business case pe Alba Iulia finalizat și care, în data de 4 iulie va fi făcut public la Londra, într-un eveniment al Diviziei de planificare strategică a companiei; vorbim despre un business case similar cu cele din Londra, Bruxelles, Aberdeeen și Istanbul, Schreder — pentru iluminat public inteligent, Philips — ofertă concretă în faza de implementare, 10 firme din IT Cluster de la Cluj cu 20 de proiecte asociate, Flash Lighting — pentru zona de iluminat public, ZTE, APERO (Asociația Procesatorilor de Plăți Electronice), Telekom România, cu ofertă pe care încă o așteptăm. De asemenea, sunt o serie întreagă de companii care nu au o certă recognoscibilitate națională, dar produsele colaborării convenite cu acestea le prețuim la fel de mult și acre acoperă domenii în care nu există absolut nicio ofertă, niciun operator. Vorbim despre companii ca Hypermedia, Arxia, Parking Plus, Cloud Soft, Solar Eco sau Fast Order — acesta din urmă un Start-Up local', a explicat City Managerul orașului Alba Iulia.

Pe de altă parte, Nicolaie Moldovan a subliniat că un prim pas făcut în derularea implementării de soluții și proiecte inteligente s-a concretizat în investiția în resursa umană.

'Cert este că primul proiect pe care noi, ca administrație, l-am considerat că e util a fost să creăm în interiorul administrației locale o echipă de oameni care să se ocupe de relația cu companiile interesate să ne oferteze în proiectul-pilot de oraș inteligent. Mă bucur că, astăzi, o primărie de dimensiuni medii cum este cea a Municipiului Alba Iulia are capacitatea să pună în fața companiilor care vin la noi o echipă dinamică formată din opt persoane care se ocupă în cea mai mare parte a timpului de colaborarea cu firmele incluse în proiectul de smart city. Noi credem că prima investiție și cea mai importantă este cea în care noi trebuie să înțelegem, oamenii care lucrăm în administrație, despre ce este vorba, dincolo de concepte, de manuale, strategii sau ghiduri. Prima noastră decizie a fost, așadar, să investim în oameni și să-i punem la dispoziția acestui proiect', a afirmat Moldovan.

Reprezentanți ai orașelor și municipiilor din România alături de furnizori de soluții și aplicații de tip smart vor fi prezenți, marți, la București, la dezbaterea națională 'Smart City 2017 — 2020'.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/78928_moldovan_city_manager_alba_iulia_am_contractat_48_de_proiecte_de_oras_inteligent_pentru_conceptul_smart_city_2018.html