BankNews.ro - The Business Republic

Irlanda, Romania, Danemarca si Olanda, tarile cu cele mai scazute rate anuale ale inflatiei din UE
Economie | Data Publicarii: 17-06-2017

Rata anuala a inflatiei a scazut in mai la 1,4% in zona euro si la 1,6% in Uniunea Europeana, de la 1,9% si, respectiv, 2% in aprilie, iar Irlanda, Romania, Danemarca si Olanda au inregistrat cele mai reduse rate anuale ale inflatiei din UE, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Conform acestor estimări, inflația în zona euro se îndepărtează de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Cele mai mari rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în Estonia (3,5%), Lituania (3,2%) și Marea Britanie (2,9%), iar cele mai scăzute în Irlanda (0,0%), România (0,5%), Danemarca și Olanda (ambele cu 0,7%). Comparativ cu aprilie 2017, inflația anuală a scăzut în 24 de state (inclusiv România), a crescut în trei țări și a rămas stabilă într-un stat.

În cazul zonei euro, în mai cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,19 puncte procentuale), combustibilii pentru încălzire (0,06 puncte procentuale) și pachetele de vacanță (0,07 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflației a venit din partea sectorului telecomunicațiilor (minus 0,10 puncte procentuale) și articole de îmbrăcăminte (minus 0,06 puncte procentuale).

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/79177_irlanda,_romania,_danemarca_si_olanda,_tarile_cu_cele_mai_scazute_rate_anuale_ale_inflatiei_din_ue.html