BankNews.ro - The Business Republic

MFP: Rezerva in valuta este de 6,3 miliarde de euro; apare Programul Tezaur si se continua FIDELIS
Economie | Data Publicarii: 23-06-2017

Rezerva in valuta a Ministerului Finantelor Publice (MFP) este de circa 6,3 miliarde euro si este pusa la dispozitia Trezoreriei Statului in scop prudential, pentru a limita riscul de refinantare, se arata intr-un comunicat al institutiei remis, joi, AGERPRES.

Ministerul precizează că strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale a fost revizuită pentru perioada 2017-2019 pentru a fi în concordanță cu indicatorii bugetari prevazuți în Strategia Fiscal-Bugetară pe termen mediu și completează documentul strategic anterior.

Conform sursei citate, principalele obiective ale MFP în administrarea datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2017-2019 sunt dezvoltarea pieței interne a titlurilor de stat, limitarea riscurilor asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale și asigurarea necesarului de finanțare a administrației publice centrale, pe fondul minimizării costurilor pe termen mediu și lung.

'Ministerul Finanțelor Publice decide selectarea surselor de finanțare și a momentelor de emisiune în funcție de cadrul macroeconomic și de evoluțiile piețelor financiare. În prezent, rezerva în valută este de circa 6,3 miliarde euro și este pusă la dispoziția Trezoreriei Statului în scop prudențial, pentru a limita riscul de refinanțare. Dezvoltarea pieței interne a titlurilor de stat este un obiectiv strategic și urmărește creșterea eficienței acestui segment, îmbunătățirea lichidității și diversificarea bazei de investitori. Pentru creșterea accesibilității persoanelor fizice la cumpărarea titlurilor de stat, se va introduce Programul Tezaur, prin intermediul căruia populația va putea subscrie certificate de trezorerie la unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului, și se va continua Programul FIDELIS de emisiuni de titluri de stat pentru populație prin intermediul pieței bursiere', menționează sursa citată.

Conform MFP. în perioada 2017-2019, România își va acoperi necesitățile de finanțare prin emisiuni de titluri de stat lansate pe piața internă, prin emiterea de euroobligațiuni pe piețele internaționale de capital și, în completare, prin contractarea de împrumuturi externe de la creditori oficiali (instituții financiare internaționale), în condiții avantajoase pentru statul român.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/79242_mfp_rezerva_in_valuta_este_de_6,3_miliarde_de_euro_apare_programul_tezaur_si_se_continua_fidelis.html