BankNews.ro - The Business Republic

ASF: Actualul mecanism de functionare a pilonului II de pensii nu este pus in discutie
Economie | Data Publicarii: 24-08-2017

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sustine ca nu exista discutii privind modificarea modului actual de functionare a pilonului II de pensii, potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

ASF a reacționat astfel la informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora contribuțiile la pilonul II de pensii ar putea scădea.

"Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanți. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creștere fiind de 30,76%", spun reprezentanții ASF.

Potrivit acestora, ASF participă în mod regulat, în calitate de supraveghetor al pieței, la discuții cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, dar și cu ai altor instituții, inclusiv cu entitățile reglementate, pentru evaluări periodice ale modului în care funcționează piețele supravegheate.

"Actualul mecanism de funcționare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuție", au susținut oficialii autorității.

Aceștia menționează că ASF nu are dreptul de inițiativă legislativă în vederea modificării actelor normative care reglementează sistemul pensiilor administrate privat. ASF supraveghează și reglementează sectorul financiar non-bancar și are ca principale obiective stabilitatea și dezvoltarea piețelor, precum și protecția consumatorilor, se mai arată în comunicat.

Potrivit unor informații publicate de Profit.ro, Ministerul Finanțelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/80204_asf_actualul_mecanism_de_functionare_a_pilonului_ii_de_pensii_nu_este_pus_in_discutie.html