BankNews.ro - The Business Republic

UPDATE Finantele vor deschide conturi de TVA gratuit, in lei; pentru conturile la banci se vor percepe comisioane
Economie | Data Publicarii: 24-08-2017

Operatorii economici vor avea deschis gratuit un cont de TVA in lei, la trezorerie, de la 1 ianuarie 2018, in baza mecanismului "split TVA", au anuntat miercuri reprezentantii Ministerului Finantelor, intr-o intalnire cu presa.

Potrivit surselor citate, acest cont va fi gratuit neexistând comisioane. În perioada octombrie-decembrie 2017 acest mecanism va fi opțional, iar de la 1 ianuarie 2018, obligatoriu.

"Dacă optați (ca firmă n.r.) pentru acest mecanism, în perioada octombrie—decembrie 2017, beneficiați de niște facilități care vizează anularea penalităților de întârziere, de la data de 30 septembrie, în anul curent în anumite condiții și o alta vizează o bonificație de 5% din impozitul pe profit sau pe impozitul pe veniturile microîntreprinderilor care se datorează în ultimul trimestru al anului curent", au precizat oficialii MFP.

Băncile vor deschide și ele conturi automat, dar dacă nu vor fi folosite timp de 90 de zile acestea vor fi închise.

Pe de altă parte, pentru contul de TVA în valută operatorii economici vor trebui să lucreze cu băncile care vor percepe aceleași comisioane ca la actualele conturi.

"S-a discutat cu mediul de afaceri despre posibilitatea apariției de erori generate de implementarea în practică a mecanismului. A fost prevăzută o perioadă de grație de 7 zile pentru corectarea acestor erori, fără perceperea niciunui fel de penalități. Există un termen de 7 zile pentru corectarea eventualelor erori. Dacă nu s-a făcut această corecție, există un termen de 30 de zile în care se percepe o penalitate de 0,06% pe zi din suma achitată eronat, să spunem. Dacă nici după 30 de zile nu se face corecția, atunci se aplică sancțiuni care sunt graduale. Sunt situații în care se aplică o sancțiune de 10% din sumă dacă, de exemplu, dacă furnizorul nu își virează din contul curent contravaloarea TVA în contul de TVA, sau dacă face plata TVA din contul curent în cel de TVA al furnizorului, dar sunt și unele sancțiuni mai importante dacă plata nu se face în contul de TVA al furnizorului", au menționat reprezentanții Ministerului.

Impactul privind plata defalcată a TVA va aduce la buget 6 miliarde de lei pentru perioada 2018-2020, respectiv câte două miliarde de lei anual. De asemenea, reprezentanții instituției au mai arătat că la nivelul ANAF există studii de impact cu privire la această măsură.

Gabriel Biriș, membru în Consiliul de Coordonare a Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), declara marți într-o conferință de presă că nimeni nu are de câștigat din plata defalcată a TVA, susținând totodată că o astfel de măsură "nu face decât rău, iar aventurierul care a făcut această propunere trebuie să dispară din zona publică".

"Nici măcar băncile nu vor acest cont de TVA, pentru că și costurile lor sunt uriașe, ca să-și adapteze sistemele informatice, să-și facă proceduri de control. Sunt costuri. Nu e free money, nu sunt bani gratis pentru bănci. Nimeni nu are de câștigat, nici măcar statul, pentru că statul blochează niște bani ai contribuabilului, nu în contul lui. Îi blochează într-un cont la bancă pe care banca nici nu poate să-l folosească. O astfel de măsură nu face decât să ne facă rău", a spus Biriș.

Acesta este de părere că cel care a venit cu această idee trebuie să dispară din zona publică.

"Cine a făcut, de unde a plecat această măsură, trebuie să dispară din zona publică pentru că face rău întregii țări. Sunt aventurieri care ce fac? Se gândesc ei așa, noaptea, la niște legi și a doua zi de dimineață ni le aruncă pe tavă. Avem cazul uzual cu factură emisă cu plata în 60 de zile. 25 a lunii viitoare, evident va fi tot timpul mai devreme de 60 de zile. Pe 25 a lunii următoare noi trebuie să ne căutăm prin conturi, prin buzunare, să plătim TVA. Noi plătim. Ne vine TVA, care e al nostru, că l-am plătit, în contul de TVA, și noi ce trebuie să facem? Să ne ducem la ANAF, Fiscul, tot pe banii noștri, să se apuce să controleze facturile să vadă că avem dreptul să ne retragem banii noștri din contul nostru, ăla blocat, ca să ce?", a adăugat oficialul AOAR.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/80206_update_finantele_vor_deschide_conturi_de_tva_gratuit,_in_lei_pentru_conturile_la_banci_se_vor_percepe_comisioane.html