BankNews.ro - The Business Republic

Paul (INACO): Decalajul dintre pensiile primite de femei si barbati este de aproape 10 ori mai mare decat la salarii
Economie | Data Publicarii: 24-08-2017

Decalajul dintre pensiile primite de femei si barbati este de aproape 10 ori mai mare decat decalajul salarial in Romania, sustine Andreea Paul, presedinte al INACO - Initiativa pentru Competitivitate, conform unui comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.

Foto: (c) Andreea Paul/Arhiva Personală

"Decalajul dintre pensiile primite de femei și bărbați este de aproape 10 ori mai mare decât decalajul salarial în România. Femeile de peste 65 de ani primesc o pensie medie cu mai mult de jumătate mai mică decât în cazul bărbaților de aceeași vârstă, arată calculele think-tank-ului Inițiativa pentru Competitivitate pe baza ultimelor date oficiale ale Eurostat și ale Comisiei Europene. Ne mândrim că avem unele dintre cele mai mici decalaje salariale de gen (femei/barbați) în România, de 5,8% pentru aceeași muncă, mult sub media europeană de 17% — conform ultimelor date oficiale ale Eurostat. În schimb, înregistram cel mai mare decalaj între pensia medie a femeilor și bărbaților din UE: 55% în defavoarea doamnelor în anul 2015 (față de 25% în 2013) — mai mult decât dublu în cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. Un decalaj mult peste media europeană de 38%", spune Paul.

Potrivit acesteia, raportul dedicat egalității de gen, publicat de către Comisia Europeană în acest an, indică un decalaj și mai alarmant, de 63% (aproape dublu față de media europeană tot de 38%), între femeile și bărbații cu vârsta cuprinsă între 65 și 79 de ani.

"Perspectivele nu sunt prea încurajatoare pentru femeile din țara noastră, dacă ne uităm și la recentele date publicate de către Eurostat cu privire la tinerii cu vârste între 20 și 34 de ani. Dintre aceștia nu sunt nici salariați, nici antrenați în școală sau în alte forme de training profesional 1 din 6 bărbați (15%, aproape de media europeană de 14%) și 1 din 3 femei (31% — cea mai ridicată rată de inactivitate din acest punct de vedere în rândul femeilor din UE și, desigur, mult peste media europeană de 23%)", arată președintele INACO.

Ea este de părere că Guvernul și Legislativul, partidele politice indiferent de ideologie, ar trebui sa acorde o atenție particulară acestui aspect sensibil.

"Odata cu creșterea speranței de viață și a dublării decalajelor de gen în zona pensiilor din România în perioada 2013-2015 (Eurostat), problema pensiilor publice devine o bombă cu ceas atât în privința finanțării, cât și a decalajului uriaș de gen. Orice dezbatere publică despre reforma sistemului public de pensii sau despre vârsta de pensionare a femeilor și bărbaților trebuie să țină cont de adâncirea nejustificată până la extreme europene ale decalajului de gen a pensiilor. Acest aspect neglijat, neluat în seamă continuă să se înrăutățească, nicidecum să se îndrepte. Problema trebuie să fie rezolvată încă din momentul activității salariate, înainte de pensionare. Politicile publice active trebuie să se adreseze urgent și obligatoriu tinerelor cu vârste de sub 35 de ani care în proporție de o treime nu lucrează, nici nu învață", a explicat Andreea Paul.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/80207_paul_inaco_decalajul_dintre_pensiile_primite_de_femei_si_barbati_este_de_aproape_10_ori_mai_mare_decat_la_salarii.html