BankNews.ro - The Business Republic

Constanta: Ministrul Turismului spune ca se discuta despre dreptul de preemptiune al hotelierilor la inchirierea plajelor
Economie | Data Publicarii: 26-09-2017

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat luni la Constanta, la sfarsitul sesiunii de dezbateri publice pe textul noii legi a turismului, ca exista o propunere ca hotelierii de pe litoral sa aiba drept de preemptiune la inchirierea sectoarelor de plaja pentru a le oferi astfel turistilor servicii complete.

Ministrul Dobre a confirmat, la sfârșitul dezbaterilor purtate cu reprezentanții mediului de afaceri și ai profesioniștilor din turismul litoral, că au fost formulate opinii favorabile în sensul ca deținătorii spațiilor de cazare de pe litoral să aibă drept de preempțiune asupra plajelor, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) solicitând ca suprafețele de nisip să fie atribuite în exploatare direct proporțional cu numărul paturilor disponibile și gradul de confort al hotelului.

"Este o discuție mai veche în care operatorii economici care dețin unități de cazare pe litoralul Mării Negre să aibă un drept de preempțiune la a achiziționa sau a avea plajă pentru a-și închide un cerc al activităților, respectiv al serviciilor pe care le oferă', a afirmat ministrul, precizând că vrea ca această prevedere să fie introdusă în viitoare lege a turismului.

Dobre a subliniat totuși că o decizie de acordare a facilităților pentru încredințarea spre operare, cu prioritate, a sectoarelor de plajă către deținătorii spațiilor de cazare va trebui să includă între criterii și poziționarea acestora față de nisip sau distanța până la plajă.

"Aici trebuie văzut și cum se împart sectoarele de plajă, pentru că sunt hoteluri care au ieșire directă la plajă, sunt alte hoteluri mai în spate și atunci trebuie împărțite corect aceste sectoare de plajă. După cum știți, a existat această acțiune și între anii 2001-2004. Erau întrebați operatorii economici care dețin unități de cazare: doriți plajă pentru a realiza serviciul de agrement pe plajele din zonă? Dacă nu doreau, se intra pe partea de achiziție publică", a spus Dobre.

El a mai spus că problema plajelor trebuie discutată și cu ministrul Apelor și Pădurilor, având în vedere că acestea se află la Compania Națională Apele Române, noul director executiv al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Hristu Uzun, afirmând că subiectul nu are esență, având în vedere că, prin regulament, hotelierii au prioritate la închirierea sectoarelor de plajă.

"Hotelierii au prioritate, au un punctaj favorizant și politica Apelor Române este ca hotelierii să aibă plajă. Obiectivul hotelierului este ca turistul să facă plajă și să aibă un serviciu comun, hotel și plajă. Pe vremuri, patronii, hotelierii nu au vrut plajă și din cauza asta au apărut alte societăți care și-au permis să vină la licitație și au câștigat-o. Din acest motiv, unele hoteluri nu au plajă', a susținut Hristu Uzun.

Directorul excutiv al ABADL a mai precizat că unele contracte cu agenți economici care dețin suprafețe de plajă nu pot fi reziliate deoarece sunt încheiate pe o perioadă de zece ani. "Contractele care au fost luate prin procedură de licitație nu se pot rezilia. Sunt contracte pe 10 ani, cu drept de preempțiune, nu se pot rezilia. Vom fi dați în judecată", a subliniat directorul ABADL.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/80678_constanta_ministrul_turismului_spune_ca_se_discuta_despre_dreptul_de_preemptiune_al_hotelierilor_la_inchirierea_plajelor.html