BankNews.ro - The Business Republic

Deloitte: 95% dintre reprezentantii grupurilor multinationale prezente in Romania cred ca vor fi mai expusi controalelor fiscale
Economie | Data Publicarii: 26-09-2017

Reprezentantii companiilor multinationale prezente in Romania (95%) considera ca vor fi mai expusi controalelor fiscale in viitor ca urmare a modificarilor aduse de baza impozabila si a mutarii artificiale a profiturilor in alt stat (Base Erosion and Profit Shifting - BEPS), reiese dintr-un sondaj online realizat de Deloitte Romania.

Potrivit cercetării, jumătate dintre reprezentanții mediului de afaceri din România (50%) consideră că vor avea obligații de raportare suplimentare, 17% se așteaptă la o creștere a impozitului pe profit datorat, iar 13% anticipează o dublă impozitare a unor venituri.

De asemenea, 68% anticipează că va crește riscul ca Fiscul să facă ajustări ale prețurilor practicate în tranzacțiile intra-grup în cadrul controalelor fiscale ca urmare a implementării directivei europene privind raportarea obligațiilor în fiecare țară (country by country reporting adoptat de România prin OUG 42/2017).

Mai mult de jumătate dintre respondenți (58%) recunosc că au aflat atât de proiectul BEPS, cât și de măsurile pe care le-a adoptat sau urmează să le adopte România ca membru asociat BEPS. În plus, 42% dintre cei chestionați au efectuat până în prezent o analiză a impactului BEPS asupra activității companiei dintre cei care au efectuat analiza.

Totodată, în opinia respondenților, cele mai afectate categorii de tranzacții intra-grup de proiectul BEPS vor fi: prestarea de servicii (38%), furnizarea de know how și alte drepturi de proprietate intelectuală (18%) și finanțarea (13%).

Deloitte România a întreprins, în perioada august — septembrie 2017, un sondaj online privind impactul măsurilor din planul împotriva erodării bazei impozabile și a mutării artificiale a profiturilor în alt stat (Base Erosion and Profit Shifting — BEPS).

Pe de altă parte, România nu a fost inclusă în sondajul global pentru că nu era membru asociat al BEPS la momentul derulării sondajului. Țara noastră a dobândit această calitate la începutul lunii iunie 2017.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/80691_deloitte_95p_dintre_reprezentantii_grupurilor_multinationale_prezente_in_romania_cred_ca_vor_fi_mai_expusi_controalelor_fiscale.html