BankNews.ro - The Business Republic

JETRO: Piata de desfacere pentru bautura japoneza traditionala sake este in stadiu incipient, in Romania
Economie | Data Publicarii: 12-10-2017

Piata de desfacere pentru bautura traditionala japoneza sake se afla, momentan, in stadiu incipient in Romania si doar cateva site-uri online comercializeaza acest tip de produs, afirma reprezentanti ai Organizatiei Japoneze pentru Comert Exterior (JETRO), entitate care a organizat miercuri, la Bucuresti, un eveniment dedicat acestei bauturi.

"La nivelul României, momentan, distribuția de sake este destul de timidă. Tocmai din acest motiv am și organizat astăzi acest eveniment de promovare a acestei băuturi tradiționale. De altfel, și anul trecut am mai organizat un eveniment similar în care s-au putut degusta diferite tipuri de sake, iar producătorii din Japonia au putut să-și promoveze produsele. Pentru România, vorbim mai mult de vânzări online, la nivelul câtorva site-uri de profil, dar și cele realizate de restaurantele cu specific japonez din țară", au declarat, pentru AGERPRES, oficiali ai JETRO Bucharest.

La rândul său, ambasadorul Japoniei la București, Kisaburo Ishii, a precizat că băutura tradițională niponă a devenit extrem de populară în bucătăria europeană, un exemplu inedit fiind Franța, dar se așteaptă ca și România să adopte această licoare.

"Acum, în Europa, inclusiv în România, sake-ul a început să devină din ce în ce mai popular. Surprinzător, băutura noastră tradițională a fost adoptată destul de bine în bucătăria franceză, de exemplu. Sper că și România va deveni un pol important de adopție pentru sake. Am venit în București în urmă cu doi ani și la vremea respectivă existau șase restaurante cu specific japonez, în timp ce la ora actuală sunt peste 30 de astfel de locuri, ceea ce reprezintă un salt spectaculos", a afirmat oficialul nipon.

JETRO — Japan External Trade Organization este o organizație guvernamentală japoneză înființată în anul 1958, care are ca obiect de activitate promovarea comerțului și investițiilor reciproce dintre Japonia și restul lumii.

Încă din anul 1971, biroul JETRO București contribuie cu succes la dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Japonia, afirmă organizatorii evenimentului de la București.

Japonia este unul dintre principalii parteneri economici asiatici ai României și a sprijinit masiv, cu asistență financiară și tehnică, procesul de reforme din România. Astfel, au fost acordate împrumuturi pentru reabilitarea unor porțiuni de drumuri naționale și căi ferate, modernizarea unei centrale termoelectrice, a unei porțiuni a Portului Constanța, fiind în curs de operaționalizare proiectul comun de realizare a liniei de metrou care leagă Capitala de aeroportul Otopeni, conform site-ului Ministerului Afacerilor Extern (MAE).

Principale investiții nipone în România au fost realizate în industria auto (componente/piese de schimb și componente electrice, anvelope), rulmenți, produse electronice, aparate de fotografiat etc.

La nivelul primelor patru luni din 2017, valoarea schimburilor comerciale dintre România și Japonia s-a ridicat la 199,93 milioane de dolari, din care 72,90 milioane de dolari au fost reprezentate de exporturi, iar 127,03 milioane de dolari de importuri, arată datele oficiale publicate de MAE.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/80977_jetro_piata_de_desfacere_pentru_bautura_japoneza_traditionala_sake_este_in_stadiu_incipient,_in_romania.html