BankNews.ro - The Business Republic

Badea (Eximbank): ROBOR va ramane in urmatoarele trei luni in zona in care se afla acum
Economie | Data Publicarii: 12-10-2017

ROBOR va ramane in urmatoarele trei luni in zona in care se afla acum, dar va avea loc o scadere spre ianuarie, insa nu la nivelul de dinainte, a declarat joi Dorin Badea, director executiv Trezorerie si Piete de Capital la Eximbank.

"Două evenimente recente ne vor marca următoarele luni, finalul de an. S-a întâmplat o scurgere a lichidității excesive din piață, iar acum este un deficit de lichiditate pe care îl vom afla în mod concret la finalul lunii. Banii pot ieși fie către Trezoreria Statului, prin taxe sau rambursări de obligațiuni, fie către Banca Centrală prin operațiuni pe piața valutară. Aici au apărut diverse zvonuri și informații, inclusiv în presă, am văzut cursul foarte stabil din punct de vedere al mișcărilor în sus. Deci, avem un deficit de lichiditate, o schimbare de mediu, și o creștere a dobânzii la facilitatea de depozit, respectiv o îngustare a canalului de dobânzi prin decizia de politică monetară. Aceste două lucruri, împreună, duc la modificarea ratei ROBOR în apropierea ratei de politică monetară", a spus Badea, adăugând că se așteaptă ca ROBOR să rămână în următoarele 3 luni în zona în care se află acum, să scadă spre ianuarie, dar nu la nivelul de dinainte.

De asemenea, Badea a vorbit și despre piețele de obligațiuni.

"Era o frenezie a piețelor de acțiuni, la un moment dat... La ora actuală, mă tem că este o altă frenezie în acest entuziasm din ciclul care a murit, care duce la o supraevaluare a piețelor de obligațiuni. Problema cu un astfel de entuziasm este că dobânzile, până la urmă, sunt factori care afectează și tot ceea ce înseamnă evaluări pe piețele de capital. Istoric, Băncile Centrale au fost în urma ciclului economic, atunci când au fost ridicate dobânzile. Au stat prea mult la dobânzi joase și odată ce dobânzile au început să crească, piețele, analiștii economici au fost în urmă cu evaluările privind dimensiunea acestor creșteri de dobândă", a mai arătat oficialul Eximbank, într-o conferință organizată de Asociația Trezorierilor din România și Team Innovation Media.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/80989_badea_eximbank_robor_va_ramane_in_urmatoarele_trei_luni_in_zona_in_care_se_afla_acum.html