BankNews.ro - The Business Republic

Danescu (ARB): Implementarea Directivei Serviciilor de Plata va creste competitia pe piata
Economie | Data Publicarii: 20-10-2017

Implementarea Directivei Serviciilor de Plata (PSD2) va creste competitia pe piata platilor si va inlesni drumul catre 'one single banking market', o piata fara bariere geografice sau de reglementare, a declarat, joi, Florin Danescu, presedinte executiv Asociatia Romana a Bancilor.

"PSD2 va crește competiția pe piața plăților și va înlesni drumul către 'one single banking market', o piață fără bariere geografice sau de reglementare și care este, de altfel, un obiectiv exprimat la nivelul Uniunii Europene. Pe măsură ce aceste bariere cad, piața bancară va deveni mai eficientă. PSD2 aduce oportunități pentru bănci, care vor avea posibilitatea să își diversifice serviciile oferite, prin inovare și prin încheierea de parteneriate cu companiile fintech. În același timp, implementarea va aduce și o serie de provocări pentru sistemul bancar. În primul rând, costurile legate de infrastructura IT vor crește datorită cerințelor mult mai ridicate în ceea ce privește securitatea datelor și a tranzacțiilor ca urmare a accesului unor terți la aceste informații", a spus Florin Dănescu, la conferința "Viitorul & Siguranța plăților electronice".

Potrivit acestuia, băncile și toți prestatorii de servicii de plată vor trebui să adopte măsuri pentru creșterea securității tranzacțiilor online, prin includerea unui protocol mai strict de autentificare a clientului în vederea efectuării plăților.

Dănescu susține că băncile vor avea noi competitori în entitățile fintech, iar competitivitatea va trebui îmbunătățită pentru ca băncile să rămâne relevante în acest nou climat. Totodată, industria bancară va trebui să procedeze la reorganizarea proceselor și modelelor de afaceri, la modificarea contractelor cu clienții, să realizeze adaptarea sistemelor informatice, să implementeze soluții pentru o autentificare sigură a noilor furnizori, dar și să își asume o colaborare strânsă cu noile entități de servicii de plată astfel încât transpunerea Directivei să conducă la un impact benefic concret și coerent pentru consumatori.

"Chiar dacă în prezent nu există încă un proiect de lege de transpunere, având în vedere că Directiva este aplicabilă începând cu ianuarie 2018, instituțiile de credit din România au o abordare proactivă privind implementarea Directivei, au inițiat proiecte interne derulate de echipe dedicate, plasând clientul în centrul modelului de business, în strânsă legatură cu dezvoltarea digitală Totodată, la nivelul comunității bancare, există o comunicare permanentă cu BNR privind aplicarea prevederilor Directivei și transpunerea acesteia și este în curs de finalizare un model comun de interfață (API) cu Third Party Providers (TPP), în beneficiul comunității bancare și al furnizorilor terți. Urmează ca acest model să fie supus și consultării furnizorilor terți de servicii de plăți înainte de a fi publicat", a spus Dănescu.

Acesta a explicat că apariția PSD2 — varianta revizuită a primei Directive a Serviciilor de Plată — a fost necesară pentru actualizarea și modernizarea legislației din perspectiva evoluției tehnologiei, pentru a crea o mai mare deschidere, transparență, competitivitate și pentru a stimula inovația în zona serviciilor de plată. PSD2 aduce o serie de noutăți importante în aria serviciilor de plată la nivel european: PSD2 extinde scopul și aria de acoperire a PSD1 pentru plăți în orice monedă, efectuate în interiorul spațiului economic European, dar și pentru plăți către și din țările din afara Spațiului Economic European — one-leg in sau out — în orice monedă; PSD2 reglementează noi jucători pe piața plăților: Third Party Providers, care pot oferi clienților servicii de informații despre conturi sau pot iniția plăți direct din contul clientului.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/81105_danescu_arb_implementarea_directivei_serviciilor_de_plata_va_creste_competitia_pe_piata.html