BankNews.ro - The Business Republic

Jianu (CNIPMMR): Romania se va moderniza numai prin parteneriate public-private; statul duce lipsa de activitate si interes
Economie | Data Publicarii: 01-11-2017

Romania se va moderniza numai prin parteneriate public-private, pentru ca statului ii lipsesc activitatea si interesul, iar plata egala a functionarilor publici reprezinta o greseala teribila, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"În România, sunt oameni care au idei și împing lucrurile în față și alți oameni care au decizia și nu au idei. Dacă ne uităm la ce a fost pe fonduri europene, din păcate vedem că România nu învață din lecțiile trecutului în ceea ce înseamnă sistemele de aplicare pentru anul financiar 2014-2020. Pentru aplicarea unui proiect încarci două fișiere — unul cu aplicația și unul cu bugetul. În câteva minute ai terminat. În România, însă, îți ia câteva zile și o echipă întreagă să introduci un proiect în acel celebru sistem MySMIS. România se va moderniza numai prin parteneriate public-private. Statului îi lipsesc și activitatea, și interesul, iar funcționarii de acolo sunt plătiți în mod egal, ceea ce în opinia noastră reprezintă o greșeală teribilă, pentru că nu le dezvolți în niciun fel apetitul și interesul pentru a mișca lucrurile. E dureros să văd aceste lucruri, pentru că sunt și oameni foarte buni ale căror competențe nu sunt folosite în niciun fel", a afirmat Jianu.

Acesta a adăugat că, în privința fondurilor europene, trebuie schimbată a abordarea și încurajat antreprenoriatul.

"În opinia mea, fondurile europene trebuie cumva să schimbe paradigma. Plecând de aici, trebuie schimbată abordarea. Și dacă vorbim despre celebra biblie a zilelor noastre, Programul de Guvernare, foarte multe lucruri de acolo se rezolvă cu fonduri europene. Eu am propus schimbarea denumirii PNDL în PNDA, adică Programul Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului. De ce aveam nevoie de stadion la Alexandria și nu de un incubator de afaceri sau de un parc industrial acolo? Pe cine aduci pe stadion, pe Messi, pe Ronaldo? Vreau să mai spun că, din zece IMM-uri, șapte se autofinanțează, două merg la bănci și mai puțin de una pe fonduri europene", a subliniat șeful CNIPMMR.

Oficiali din Guvern, parlamentari și reprezentanți ai sistemului bancar participă, marți, la cea de-a IX-a ediție a Conferinței "Fondurile Europene", organizată la București de Grupul de presă Bursa.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/81292_jianu_cnipmmr_romania_se_va_moderniza_numai_prin_parteneriate_public-private_statul_duce_lipsa_de_activitate_si_interes.html