BankNews.ro - The Business Republic

Zhangulov (Rompetrol): Premierul Mihai Tudose ne-a asigurat ca Guvernul va accelera implementarea memorandumului
Economie | Data Publicarii: 11-11-2017

Conducerea companiei KazMunaiGaz, proprietarii Grupului Rompetrol (KMGI), si cea a companiei chineze CEFC, care va achizitiona pachetul majoritar al Rompetrol, au avut joi o intalnire cu premierul Mihai Tudose si cu ministrii Energiei, Economiei si Finantelor, care i-au asigurat ca vor urgenta demersurile pentru implementarea memorandumului agreat cu statul roman in 2013, a declarat, vineri, Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte al KazMunaiGaz, intr-o conferinta de presa.

"Ne-am întâlnit ieri (joi — n.r.) cu reprezentanții Guvernului, cu premierul Tudose și miniștrii Energiei, Economiei și Finanțelor. Tema principală de discuție a fost intrarea în vigoare a memorandumului de înțelegere din 2013 și să ne reasigurăm angajamentele că suntem gata să punem în aplicare acest memorandum. Avem confirmarea că lucrurile vor fi accelerate și vom vedea soluții rapide", a spus Zhangulov.

Potrivit acestuia, memorandumul prevede, pe de o parte, vânzarea de către stat a unei participații de 26% din Rompetrol Rafinare, pe care KMGI s-a angajat să o achiziționeze cu 200 de milioane de dolari.

"Ne păstrăm acest angajament. Comisia de privatizare a reînceput în urmă cu două luni procedura de scoatere la vânzare a acestor acțiuni", a susținut oficialul companiei.

Tot în cadrul memorandumului a fost convenită înființarea unui fond comun de investiții în domeniul energiei în valoare de un miliard de dolari.

"Ne-am luat angajamentul că vom înființa acest fond, care va aduce noi investiții, care vor genera noi taxe și noi joburi, iar, mai ales în situația actuală a economiei, problema locurilor de muncă este una esențială", a mai spus reprezentantul companiei kazahe.

Întrebat dacă s-a convenit, împreună cu reprezentanții Guvernului, un calendar privind implementarea memorandumului, Zhangulov a precizat că așteaptă acest calendar de la Ministerul Energiei într-o săptămână sau două.

"Am văzut că reprezentanții Guvernului doresc să finalizeze acordul cu noi și să implementeze memorandumul. De asemenea, și-au exprimat opinia că nu este în beneficiul nimănui să stăm să mai așteptăm. Nici noi nu mai avem răbdare ca această situație să mai dureze ani și ani, ci vrem să fie rezolvată cât mai repede posibil, pentru ca angajamentul luat în ceea ce privește investițiile noastre aici să devină realitate", a subliniat Zhangulov.

Potrivit acestuia, KazMunaiGaz este de zece ani în România, unde a investit 4 miliarde de dolari, din care 2 miliarde de dolari pe partea operațională. "Vrem să ne asigurăm că, în continuare, investițiile noastre sunt sprijinite de către stat. Acum avem sechestru asupra activelor rafinăriei, iar primul pas ar trebui să fie ridicarea sechestrului, care în prezent împiedică investițiile", a arătat el.

Memorandumul expiră la 31 decembrie 2017, după ce a fost prelungit de mai multe ori, însă Zhangulov susține că oficialii companiei sunt dispuși să prelungească din nou acest termen, dacă va fi cazul, pentru a exista certitudinea că toți pașii se vor îndeplini.

Întrebat dacă în cadrul discuției de joi cu reprezentanții Guvernului s-a discutat și despre modificările fiscale și impactul lor asupra companiei, vicepreședintele KazMunaiGaz a răspuns că nu. "În opinia mea, legislația fiscală este problema Guvernului, nu a unei companiei private, cum suntem noi. Sigur că ne va afecta, dar pentru noi sunt mai importante aspectele legate de implementarea memorandumului și aspectele legale. Schimbările fiscale sunt legate de context și va trebui să ne calculăm proiectele comerciale și cele de investiții pe baza legislației existente", a adăugat el.

Zhangulov a mai spus că tranzacția prin care compania chineză CEFC preia 51% din acțiunile KMGI va fi finalizată în această lună, în prezent derulându-se ultimele detalii tehnice.

Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunaiGaz, a cumpărat 75% din Grupul Rompetrol în anul 2009 și restul de 25% în 2009.

CEFC s-a angajat să investească circa 3 miliarde de dolari în următorii cinci-zece ani în România, iar KazMunaiGaz, să aducă circa 125 de milioane de tone țiței la rafinăria Petromidia în următorii 15 ani.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/81465_zhangulov_rompetrol_premierul_mihai_tudose_ne-a_asigurat_ca_guvernul_va_accelera_implementarea_memorandumului.html