BankNews.ro - The Business Republic

Comanescu (Deloitte) despre mutarea contributiilor sociale: Nu inteleg care ar fi beneficiul pentru bugetul de stat; obligatia de plata va reveni angajatorului
Economie | Data Publicarii: 11-11-2017

Anumite categorii de salariati, precum cei din IT, cercetare sau persoanele cu handicap vor fi afectate de mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat, a declarat vineri Alexandru Comanescu, senior manager Deloitte Romania.

"Trebuie văzut care va fi intenția angajatorilor. Deja unii dintre ei și-au anunțat public intenția de a compensa această modificare în sensul în care angajații să nu resimtă această mutare a contribuțiilor. Trebuie văzut de la caz la caz. Sunt anumite categorii care pot fi afectate, cele care aveau tratamente speciale, IT, cei din cercetare-dezvoltare, cei cu handicap, plus angajați ai căror angajatori nu vor creștere brutul la nivelul costului salarial. (...) Eu nu înțeleg care ar fi beneficiul din punct de vedere al bugetului de stat pentru că obligația de plată a acestor sume va reveni angajatorului", a spus Comănescu.

El a mai precizat că modificările fiscale afectează companiile care își creionează bugetele și estimările în vară.

"Cred că este vorba de lipsa de predictibilitate și stabilitate pentru că majoritatea companiilor își creionează bugetele și estimările undeva prin vară pentru 2-3 ani și astfel de schimbări care vin de la o lună la alta nu aduc stabilitate și declasifică România în competiția cu țările est europene pentru diferite proiecte", a mai arătat Comănescu.

La rândul său, Florentina Șușnea, managing partner PFK Finconta, a arătat că taxa de solidaritate reprezintă un cost în plus.

"Taxa de solidaritate este ceva care se adaugă. Va conduce la o creștere poate nu atât mai mare dar va greva asupra costurilor plătitorilor de taxe, costuri fiscale", a spus Șușnea.

Guvernul a aprobat, miercuri, prin modificarea Codului fiscal, o serie de măsuri privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Autoritățile au decis trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

De la 1 ianuarie 2018, nivelul contribuțiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.

BusinessMark organizează vineri evenimentul Tax & Finance Forum, în care sunt abordate aspecte fiscale care sunt prezentate și analizate de experți.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/81470_comanescu_deloitte_despre_mutarea_contributiilor_sociale_nu_inteleg_care_ar_fi_beneficiul_pentru_bugetul_de_stat_obligatia_de_plata_va_reveni_angajatorului.html