BankNews.ro - The Business Republic

Andreea Paul: Romania este vital sa se ancoreze la regulile de disciplina fiscala, bugetara si bancara europeana
Economie | Data Publicarii: 14-11-2017

Romania este vital sa se ancoreze la regulile de disciplina fiscala, bugetara si bancara europeana, a declarat, luni, Andreea Paul, presedinte al INACO - Initiativa pentru Competitivitate.

"Propunerea INACO este să punem accent pe acțiunile dedicate creșterii competitivității în economii românești prin crearea grupului de lucru pentru economia viitorului, care să fie mult mai larg ca echipă decât cea tehnică dedicată monedei euro, care să includă elemente de ordin legitim la nivel european, pentru a fi conectați la deciziile europene și la tendințele tehnologice ale viitorului", a spus Paul, la conferința "România și aderarea la zona euro", organizată de Institutul European din România (IER) și Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Ea a precizat că, în prezent, România are cel mai mare deficit extern din UE, după Marea Britanie.

"Avem al doilea cel mai mare deficit extern din Uniunea Europeană, după Marea Britanie, dacă vom continua să ținem cont de ea ca fiind stat membru. Altfel, suntem în topul european. Avem al treilea cel mai mare deficit bugetar din UE, după Franța și Spania. Inflația începând cu anul viitor este posibil să sară undeva în jur de 2,8%. În această situație, noi ne situăm acum mai prost decât Polonia, Ungaria sau Cehia, față de țări care nu și-au declarat public intenția de aderare la moneda europeană, sub un val de euroscepticism politic accentuat în aceste țări. Mai văd o dorință mai mică a României de a intra în Uniunea Bancară, de a discuta despre competitivitate, deși populația și mediul de afaceri ar fi principalii câștigători ai aderării României la zona euro", a spus președintele INACO.

Potrivit acesteia, planul de aderare la zona euro ar trebui să se bazeze pe disciplina fiscală și bugetară și pe ancorarea în Uniunea Bancară.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/81489_andreea_paul_romania_este_vital_sa_se_ancoreze_la_regulile_de_disciplina_fiscala,_bugetara_si_bancara_europeana.html