BankNews.ro - The Business Republic

ANSVSA: Pana in prezent, nu au fost inregistrate depasiri ale nivelului maxim admis de Imazalil in citrice
Economie | Data Publicarii: 14-11-2017

Imazalilul este unul dintre cele 180 de pesticide monitorizate in cadrul Planului National de control reziduuri de pesticide, iar pana in prezent nu au fost inregistrate depasiri ale nivelului maxim admis din acest pesticid in citrice, precizeaza Autoritatea Nationala Sanitara-Veterinara si Siguranta Alimentelor (ANSVSA), intr-un comunicat de presa, transmis luni AGERPRES.

"Imazalilul este o substanță utilizată pentru protecția plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021, în conformitate cu prevederile Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr 705/ 2011 al Comisiei din 20 iulie 2011 de autorizare a substanței active imazalil, în conformitate cu Regulamentul (ce) nr. 1107/ 2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare, și de modificare a anexei la regulamentul de punere în aplicare (UE) nr 540/ 2011 al Comisiei. Limitele maxime admise de imazalil în și pe produsele alimentare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 396/ 2005 privind nivelurile maxime de pesticide MRL în și pe produsele alimentare și furaje de origine vegetală și animală cu modificările și completările ulterioare (limita maximă admisă pentru citrice este de 5 mg /kg). Imazalilul este unul dintre cele 180 de pesticide monitorizate în cadrul Planului National de control reziduuri de pesticide realizat de către ANSVSA. În anul 2016 și în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru această substanță în citrice", menționează sursa citată.

Potrivit ANSVSA, imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, roșiilor, semințelor de cereale în conformitate cu specificațiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piață a produselor alimentare, concentrația de imazalil să nu depășească limitele impuse de legislația în vigoare

De altfel, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) este autoritatea competentă care realizează controale oficiale privind verificarea respectării limitelor maxime admise de pesticide din produsele alimentare provenite din țări terțe și state membre, iar informații privind riscurile potențiale legate de prezența pesticidelor în produse alimentare, inclusiv a imazalilului, sunt transmise între autoritățile competente din statele membre, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), în conformitate cu legislația și procedurile stabilite la nivel european și național.

"La această dată, din informațiile derulate prin SRAAF, nu reiese existența unui risc pentru sănătatea consumatorilor cu privire la prezența imazalilului în citrice. Conform procedurilor, în cazul în care se înregistrează o depășire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv, în funcție de situație, fie nu este pus pe piață, fie este retras de pe piață și distrus", notează ANSVSA.

Recent, în mass-media au apărut informații cu privire la faptul că pe piața din România sunt comercializate citrice cu un conținut ridicat de Imazalil, substanță ce poate fi nocivă în cazul în care este folosită în cantități ce depășesc limitele admise.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/81490_ansvsa_pana_in_prezent,_nu_au_fost_inregistrate_depasiri_ale_nivelului_maxim_admis_de_imazalil_in_citrice.html