BankNews.ro - The Business Republic

UPDATE Fonduri UE de 550 de milioane de euro pentru angajatorii de someri si tineri, in special din mediul rural
Economie | Data Publicarii: 14-11-2017

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene a lansat mai multe ghiduri privind accesarea fondurilor europene in valoare totala de 550 de milioane de euro pentru firmele care vor sa angajeze someri si tineri, in special din mediul rural, a declarat, luni, secretarul de stat in MDRAPFE Mihaela Toader, la conferinta "Criza fortei de munca in constructii - provocari si solutii", organizata de ziarul Bursa.

"Pe piața forței de muncă, oferim o mare parte de finanțare. Vineri au fost lansate la finanțare, au fost deja la consultare publică, o serie de ghiduri care vizează sprijinirea forței de muncă prin servicii de formare profesională, certificare a competențelor și prime de mobilitate, prime de stabilitate, subvenții pentru angajatorii care angajează șomeri de lungă durată, în special din mediul rural, precum și tineri, apeluri deschise în valoare totală de 550 de milioane de euro. Sperăm ca antreprenorii să se bucure de această finanțare, pentru că încercăm să preluăm o parte din costurile cu ucenicia, cu angajarea sau cu mobilitatea pentru o parte din cei care angajează șomeri", a spus Toader.

Ea a adăugat că acestea sunt scheme de granturi, iar contribuția privată este mică, sub 5%, deci nu există o povară administrativă pentru firme. Aceste apeluri sunt deschise până în luna ianuarie.

"Prin urmare, vă rugăm să vă uitați dacă acolo găsiți resursele necesare să antrenați această mare masă de șomeri și inactivi. Mediul rural în România este afectat de mai multe condiții greu de abordat. Pe de o parte ai lipsa diversificării, cei de acolo nu au unde să se angajeze, ai lipsa de formare și mai sunt cei care își desfășoară activitatea în propria gospodărie. Aceștia nu figurează în înregistrările ANOFM sau ale Ministerului Muncii, nu le cunoaștem nivelul de calificare, nu știm profilul pe care îl au sau la ce ar putea ei să fie buni, pentru că sunt convinsă că orice om poate să fie bun la ceva", a continuat secretarul de stat.

Ulterior, tot luni, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a afirmat, într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării, că acesta este cel mai mare pachet de măsuri finanțate din fonduri europene destinat șomerilor.

"Este cel mai mare pachet de măsuri finanțat din fonduri europene destinat șomerilor, inclusiv tinerilor NEETs, și îmbunătățirii situației de pe piața muncii din România. Sprijinim în același timp și angajatorii și pe cei care doresc să-și găsească un loc de muncă, oferind stimulente care să-i pună în valoare pe tineri, o resursă valoroasă a României", a afirmat Marius Nica.

Cele cinci apeluri de proiecte, cu finanțare din Programul Operațional Capital Uman (POCU), vizează inserția în piața muncii pe de o parte a tinerilor NEETs (persoane între 15 si 24 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează niciun program educațional sau de formare), pe de altă parte a celorlalte categorii de șomeri și persoane inactive.

Cererile de proiecte pentru sprijinirea tinerilor NEETs au o valoare totală de 254 milioane de euro: 94 milioane de euro pentru sprijinirea inserției pe piața muncii a tinerilor NEETs șomeri, cu accent pe cei din mediul rural și pe cei aparținând minorității roma ("Viitor pentru tineri NEETs II') din regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, București-Ilfov; 57 milioane de euro pentru sprijinirea inserției pe piața muncii a tinerilor NEETs șomeri, cu accent pe cei din mediul rural și pe cei aparținând minorității roma ("Viitor pentru tineri NEETs I') din regiunile Centru, Sud-Est și Sud Muntenia; 103 milioane euro pentru "Scheme naționale — programe de ucenicie și stagii I pentru tinerii NEETs din regiunile Centru, Sud-Est și Sud Muntenia'.

Apelurile care vizează celelalte categorii de șomeri și persoane inactive au o valoare totală de 297 milioane euro, din care: 206 milioane euro pentru 'Scheme naționale — programe de ucenicie și stagii pentru șomeri și persoane inactive, persoane de etnie romă, persoane din mediul rural'; 91 milioane euro pentru 'Subvenționarea locurilor de muncă și acordarea de prime de mobilitate pentru șomeri și persoane inactive, persoane de etnie romă, persoane din mediul rural' (prima de încadrare, prima de instalare, prima de relocare, prima de activare).

Pot depune cereri de finanțare în cadrul apelurilor Viitor pentru tineri NEETs I si II, începând cu 15 noiembrie 2017 și până în 17 ianuarie 2018, furnizori autorizați de formare profesională a adulților, furnizori acreditați de servicii specializate pentru stimularea ocupării, centre autorizate de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale, organizații sindicale, ONG-uri, întreprinderi sociale de inserție, organizații de tineret, legal constituite, angajatori, camere de comerț și industrie.

Pentru celelalte apeluri de proiecte, organizația care poate depune cereri de finanțare este Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), începând cu 10 noiembrie și până în 28 decembrie 2017 pentru "Scheme naționale — programe de ucenicie și stagii I pentru tinerii NEETs din regiunile Centru, Sud-Est și Sud Muntenia' respectiv până în 30 iulie 2018 în cazul apelurilor' Scheme naționale — programe de ucenicie și stagii pentru șomeri și persoane inactive, persoane de etnie romă, persoane din mediul rural' și ' Subvenționarea locurilor de muncă și acordarea de prime de mobilitate pentru șomeri și persoane inactive, persoane de etnie romă, persoane din mediul rural'.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/81492_update_fonduri_ue_de_550_de_milioane_de_euro_pentru_angajatorii_de_someri_si_tineri,_in_special_din_mediul_rural.html