BankNews.ro - The Business Republic

Lazea: O eventuala depunere a candidaturii de a adera la zona euro ar fi respinsa din start, intr-un viitor apropiat
Economie | Data Publicarii: 14-11-2017

O eventuala depunere a candidaturii de aderare a Romaniei la zona euro, in viitorul apropiat ar fi respinsa din start, a declarat, luni, Valentin Lazea, economist sef la Banca Nationala a Romaniei (BNR) si secretar al Comitetului de pregatire pentru trecerea la euro.

"Continuarea relaxării fiscale și salariale în anul 2018 va pune în pericol nu numai încadrarea în criteriile de convergență nominală, ci și respectarea indicatorilor din tabloul de bord monitorizat de Comisia Europeană în cadrul Semestrului European. Dacă în 2014 și 2015 România îndeplinea 13 din 14 indicatori ai tabloului de bord, situându-se la egalitate cu Cehia și Polonia, dar mult mai bine decât toate statele vest europene, în prezent România îndeplinește 12 criterii, pentru că indicele de prețuri imobiliare anul trecut a depășit valoarea prag de 6%, iar în curând va îndeplini 11 criterii, deoarece indicele costului unitar cu forța de muncă va depăși anul acesta 12%. În aceste condiții, o eventuală depunere a candidaturii de a adera la zona euro în viitorul apropiat ar fi respinsă din start", a afirmat Lazea, la conferința "România și aderarea la zona euro", organizată de Institutul European din România (IER) și Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit acestuia, convergența reală înseamnă lucruri concrete.

"Multă lume, când aude de convergența reală, fie se gândește strict la PIB pe cap de locuitor, ceea ce este insuficient, e numai o mică parte, fie că este un nou limbaj de lemn impus de Bruxelles, un fel de bruxelleză, care nu înseamnă mare lucru. Această convergență reală înseamnă lucruri foarte concrete, clare și care beneficiază țării care le aplică. Convergența reală presupune creșterea PIB-ului potențial care, la rândul său, presupune reforme structurale care să maximizeze componentele care intră în PIB-ul potențial, anume capitalul, forța de muncă și productivitatea totală a factorilor", a explicat oficialul BNR

Lazea a subliniat că numai o creștere economică bazată pe aceste trei componente — capital, forță de muncă și productivitatea totală a factorilor — este sănătoasă și sustenabilă în timp.

"O creștere economică bazată numai pe stimuli fiscali, salariali și monetari nu este sustenabilă și, mai devreme sau mai târziu, este reversibilă. E pe deplin de înțeles această ambiție de a arde etapele și de a ajunge cu PIB-ul pe locuitor cât mai aproape de restul Europei, dar dacă această ardere a etapelor se face de o manieră nesustenabilă este ca un foc de paie care va dura un timp scurt și apoi se va stinge", a precizat el.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/81493_lazea_o_eventuala_depunere_a_candidaturii_de_a_adera_la_zona_euro_ar_fi_respinsa_din_start,_intr-un_viitor_apropiat.html