BankNews.ro - The Business Republic

Fitch: Ne asteptam la o imbunatatire marginala a profitabilitatii sectorului bancar, in special in Cehia, Polonia si Romania
Economie | Data Publicarii: 28-11-2017

Perspectiva sectorului bancar din Europa Centrala si de Est (CEE) in 2018 este stabila, sprijinita de avansul economic solid, cresterea salariilor, rata scazuta a somajului, accelerarea absorbtiei fondurilor europene si expansiunea partenerilor comerciali din zona euro, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.

''Ne așteptăm la o îmbunătățire marginală a profitabilității, în special în Cehia, Polonia și România. Finanțarea, calitatea activelor și capitalizarea ar trebui să se mențină robuste'', informează agenția.

Expansiunea creditării ar urma să fie mai rapidă anul viitor, datorită ritmului solid de creștere a PIB-ului în regiune și a ratelor scăzute sau în creștere lentă ale dobânzilor. Avansul creditării nu pare excesiv, ținând cont de redresarea nesigură a cererii pe segmentul corporate, deși semne timpurii de supraîncălzire în creditarea ipotecară din Cehia și Slovacia au determinat autoritățile de reglementare să acționeze, se arată în raportul Fitch.

Instituția se așteaptă la îmbunătățire a calității activelor în regiune, datorită mediului operațional stimulativ. Economiile mai puternice permit o rezolvare mai ușoară a problemei creditelor neperformante (NPL) și limitează formarea altora noi. Bulgaria și Slovenia sunt în urma altor state din Europa Centrală și de Est în privința curățării bilanțurilor dar riscurile sunt limitate.

''Ne așteptăm ca presiunile asupra profitabilității să fie atenuate de avansul creditării, finanțarea și lichiditatea fiind la un nivel confortabil. Marjele de profit s-au stabilizat în mare parte, cu excepția Bulgariei, unde sunt posibile noi contracții. Marjele de profit vor beneficia de pe urma majorării graduale a ratelor dobânzilor. În semestrul doi din 2017 a început majorarea dobânzilor în Cehia și vor urma probabil în 2018 Polonia și România '', informează agenția.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/81701_fitch_ne_asteptam_la_o_imbunatatire_marginala_a_profitabilitatii_sectorului_bancar,_in_special_in_cehia,_polonia_si_romania.html