BankNews.ro - The Business Republic

OMV a finalizat preluarea preluarea unei participatii la un zacamant de gaze naturale din Rusia
Economie | Data Publicarii: 02-12-2017

Grupul austriac OMV a finalizat o tranzactie privind preluarea unei participatii de 24,99% la zacamantul Yuzhno Russkoye, unul dintre cele mai mari zacaminte de gaze naturale din Rusia, de la grupul german Uniper, o tranzactie care ii va majora productia de hidrocarburi din Rusia cu aproape un sfert, a anuntat vineri proprietarul OMV Petrom.

Finalizarea acestei tranzacții cu o valoare de 1,719 miliarde de euro, anunțată pentru prima dată în luna martie a acestui an, vine după obținerea aprobărilor necesare din parte organismelor de reglementare din Rusia și a celorlalți acționari, va avea efect retroactiv de la 1 ianuarie 2017, a precizat OMV.

"Încheierea acestei tranzacții istorice este un nou pas în îndeplinirea strategiei companiei de a face din Rusia o nouă regiune de bază pentru OMV. Participația noastră la Yuzhno Russkoye va crește producția totală a OMV cu 100.000 de barili echivalent petrol pe zi până la 430.000 de boe/d" a declarat directorul general de la OMV, Rainer Seele.

Amplasat în regiunea Yamal-Nenets, vestul Siberiei, zăcământul Yuzhno Russkoye este unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din Rusia. Producția actuală se ridică la 25 de miliarde metri cubi pe an, iar zăcământul reprezintă principala sursă de alimentare a gazoductului Nord Stream, care aprovizionează direct Germania cu gaze rusești. Printre co-proprietarii zăcământului se află Gazprom (40%) și Wintershall, divizie a BASF, cu o participație de 35%.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,64%, Fondul Proprietatea — 18,99%, iar 9,36% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/81752_omv_a_finalizat_preluarea_preluarea_unei_participatii_la_un_zacamant_de_gaze_naturale_din_rusia.html