BankNews.ro - The Business Republic

Uber Romania: Dorim sa discutam despre viitorul industriei de transport cu municipalitatea si cu alti jucatori
Economie | Data Publicarii: 05-12-2017

Aplicatiile ca Uber, serviciile de carsharing, de taxi si transportul in comun constituie, impreuna, solutii care pot duce la reducerea aglomeratiei, a poluarii si pot rezolva problema parcarilor din Bucuresti, afirma oficialii Uber Romania, subliniind ca doresc sa discute despre viitorul industriei de transport impreuna cu reprezentantii municipalitatii, dar si cu alti actori din industrie, pentru "a face ceea ce este cel mai bine pentru consumatori si pentru oras".

Poziția oficialilor Uber România vine după comunicatul Primăriei Capitalei, prin care se anunța că primarul general Gabriela Firea va promova în următoarea ședință a Consiliului General un proiect de hotărâre ce va stabili norme și reguli "clare" pentru toți taximetriștii din București, urmând ca prin noul regulament să fie interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează în prevederile legislației în domeniu.

"Aplicațiile ca Uber, serviciile de carsharing, de taxi și transportul în comun constituie, împreună, soluții care pot duce la reducerea aglomerației, a poluării și pot rezolva problema parcărilor din București. Peste 350.000 de bucureșteni se bazează pe Uber pentru drumurile zilnice și mii de șoferi parteneri fac un venit în plus, prin intermediul aplicației și contribuie la bugetul public. Ne dorim să discutăm despre viitorul industriei de transport împreună cu municipalitatea și cu alți actori din industrie pentru a face ceea ce este cel mai bine pentru consumatori și pentru oraș. Credem că dialogul este cea mai bună cale pentru a oferi bucureștenilor cele mai bune servicii de transport", este poziția transmisă de oficialii Uber România.

Potrivit unui comunicat al Uber România, acest serviciu — Uber — este fiscalizat și transparent, în condițiile în care toate cursele vin cu o factură fiscală.

Anul trecut, 100 de parteneri Uber au contribuit cu aproximativ 320.000 de lei taxe la bugetul de stat, constând în TVA intracomunitar, impozit pe venit, impozit și contribuții salariale.

Potrivit sursei citate, serviciile ca Uber sunt diferite de cele de taxi, întrucât un partener Uber nu poate lua pasageri de pe stradă, la fel cum un pasager nu poate folosi serviciul în afara aplicației.

Uber România atrage atenția asupra faptului că serviciile Uber au fost definite și reglementate diferit de taxi în multe alte țări, precum SUA, Marea Britanie, Franța, Portugalia sau Estonia.

În București, peste 15% dintre utilizatorii Uber sunt turiști, iar unul din patru utilizatori își folosește mașina mai puțin de când există servicii ca Uber, conform IMAS.

Uber este prezent în 21 dintre țările membre UE, iar la nivel mondial în peste 650 de orașe din peste 75 de țări.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, va promova în următoarea ședință a Consiliului General un proiect de hotărâre ce va stabili norme și reguli "clare" pentru toți taximetriștii din Capitală, urmând ca prin noul regulament să fie interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează în prevederile legislației în domeniu, a informat luni un comunicat de presă al PMB remis AGERPRES.

"Prin noul regulament vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează în prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, precum și în cele ale HCGMB 78/2008 și ale Codului Fiscal. Toți cei care practică activitatea de taxi în Capitală vor fi obligați să respecte acest regulament. Îi anunț pe toți cei care practică taximetria că ne vom asigura, prin departamentele de resort, că acest regulament va fi respectat în integralitate", a declarat Firea, după o întâlnire cu reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

Potrivit sursei citate, reprezentanții COTAR i-au prezentat primarului general o serie de revendicări ale asociațiilor taximetriștilor licențiați, care reclamă, printre altele, "concurență neloială practicată prin sistemele de aplicații online ce oferă servicii ilegale de taximetrie".

Edilul-șef a garantat că vor fi luate toate măsurile legale, astfel încât legislația de specialitate în vigoare să fie respectată de toți cei care practică activitatea de taximetrie în Capitală, arată PMB.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/81768_uber_romania_dorim_sa_discutam_despre_viitorul_industriei_de_transport_cu_municipalitatea_si_cu_alti_jucatori.html