BankNews.ro - The Business Republic

Florin Jianu: Legea preventiei este o forma fara fond; nu mai contine prevenire pentru nicio contraventie
Economie | Data Publicarii: 06-12-2017

Legea preventiei este o forma fara fond, deoarece ea nu mai contine prevenire pentru nicio contraventie, a declarat, marti, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), intr-o conferinta de specialitate.

"Legea prevenției a fost propusă de noi (CNIPMMR — n.r.) în programul de guvernare din toamna anului trecut. Este una din legile fanion ale actualei coaliții de guvernare și în acest moment este la promulgare la președinte. Legea prevedea, în forma inițială, ca înainte de sancționarea unei contravenții să se facă un plan de remediere ca parte de prevenție înaintea unei măsuri punitive. Surpriză! În Camera Deputaților, această lege a fost modificată în sensul în care toate contravențiile pe care le-am identificat eu, în scurta perioadă cât am fost ministru, și echipa ministrului Alexandru Petrescu (fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, n.r), au fost toate eliminate, stabilindu-se ca aceste contravenții să fie incluse, ulterior, într-o Hotărâre de Guvern, în 15 zile de la promulgarea legii", a spus Florin Jianu.

Acesta a precizat că, practic, în acest moment, Legea prevenției este o "formă fără fond" pentru că actul normativ nu mai conține prevenție pentru nicio contravenție. În proiectul de lege trimis Parlamentului erau prevăzute 105 acte normative, cu un număr de aproximativ 450 de contravenții, pentru care legea prevenirii urma să se aplice.

"Prin eliminarea menționării contravențiilor și a actelor normative prin care au fost stabilite, pentru care este obligatorie aplicarea principiilor prevenirii, practic legea a fost golită de conținut", a precizat președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din Româna.

Potrivit CNIPMMR, în forma adoptată, Guvernul va stabili prin hotărâre contravențiile cărora li se va aplica legea. Acest lucru înseamnă că vor face obiectul legii contravențiile stabilite prin alte hotărâri de guvern sau ordine ale miniștrilor ori conducătorilor diferitelor autorități publice centrale, fiind sub semnul întrebării dacă poate fi modificat regimul juridic al unei contravenții stabilite prin lege, de către o hotărâre de guvern care nu poate modifica legislația primară — lege, ordonanță de urgență sau ordonanță.

"Este posibil ca cele mai importante contravenții care afectează mediul de afaceri, în special IMM-urile, și care sunt prevăzute în legii sau ordonanțe, să rămână în afara legii prevenirii. Este discutabil dacă guvernul va dori să includă în această listă toate contravențiile aplicate întreprinzătorilor, pentru care se poate aplica legea prevenirii, și care aduc cele mai multe venituri din amenzi", spune Florin Jianu.

Reprezentanții CNIPMMR apreciază că, deși se recunoaște importanța prevenției prin Programul de Guvernare 2017-2020, în proiectul Legii Bugetului de Stat pe 2018 sunt prevăzute creșteri semnificative, de 172,72%, ale veniturilor din amenzi, penalități și confiscări.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/81798_florin_jianu_legea_preventiei_este_o_forma_fara_fond_nu_mai_contine_prevenire_pentru_nicio_contraventie.html