BankNews.ro - The Business Republic

BEI are planuri pentru o subsidiara specializata pe proiecte internationale
Economie | Data Publicarii: 07-12-2017

Banca Europeana de Investitii (BEI), cea mai mare banca de dezvoltare din Europa, a pus la punct planuri privind infiintarea unei subsidiare care se va concentra numai pe proiectele din afara UE, o modalitate prin care BEI spera de asemenea sa pastreze in banca o parte din miliardele Marii Britanii dupa Brexit, au declarat pentru Reuters mai multe surse comunitare.

Liniile generale ale noii subsidiare, care în prima fază se va concentra pe țările care alimentează criza migranților și care ar putea acorda credite de 7-8 miliarde de euro pe an, au fost prezentate miniștrilor europeni de Finanțe la reuniunea lor de marți, au precizat sursele. Obiectivul este direcționarea unei părți din ajutoarele internaționale pentru dezvoltare alocate de UE printr-o divizie eficientă și competentă care va fi capabilă să colaboreze cu diferitele bănci naționale de dezvoltare din statele membre UE.

Până la începutul anului următor urmează să fie alcătuit un grup de lucru care va analiza mai amănunțit acest proiect, astfel încât viitoarea subsidiară a BEI să poată fi luată în calcul atunci când vor demara discuțiile pentru următorul ciclu bugetar al UE, care începe în 2021.

"Aproape două treimi din statele membre UE au luat cuvântul la această reuniune iar reacțiile au fost pozitive, în consecință discuțiile vor continua. Deocamdată sunt într-o fază incipientă, astfel încât au fost cerute mai multe informații, însă ideea de bază este că vom putea combina politica externă de dezvoltare a Europei pentru a o face mai eficientă", a declarat o sursă sub protecția anonimatului.

Alte două surse au confirmat aceste propuneri precizând că noua subsidiară a BEI ar urma să lucreze, cel puțin inițial, mai ales în țările de unde a provenit recentul val de imigranți. Construirea de infrastructuri și crearea de noi locuri de muncă ar crește șansele ca cetățenii acestor țări să nu mai emigreze.

"Consensul în rândul statelor UE este că una din cele mai bune modalități pentru a aborda problema migrației este ca aceasta să fie rezolvată la punctul de origine", a declarat o altă sursă din UE.

Un alt element crucial pentru șansele de succes ale planului sunt negocierile cu privire la Brexit. În prezent BEI investește anual între 70 și 80 de miliarde de euro pe an, dintre care aproximativ 10%, sau 7-8 miliarde de euro, sunt cheltuite în afara UE, din Africa și până în America Latină. Acești bani ar putea fi redirecționați spre noua subsidiară BEI însă există o problemă. Ieșirea Marii Britanii din UE ar urma să afecteze și participația de 16% deținută de Marea Britanie la BEI, ceea ce ar lăsa o gaură de până la nouă miliarde de euro în finanțele băncii.

Datorită păienjenișul de proiecte pe termen lung derulate de BEI, Marea Britanie ar putea fi nevoită să aștepte mai multe decenii pentru a-și recupera toți banii de la BEI. Potrivit surselor, noua subsidiară ar putea fi o modalitate prin care Marea Britanie ar putea să păstreze, cel puțin o parte din banii săi, în cadrul băncii.

"Ar putea fi o modalitate prin care Marea Britanie să continue să fie implicată în proiecte de dezvoltare alături de BEI, după Brexit", a declarat una dintre surse, apreciind că un mod ar putea fi Fondul European de Investiții care este deja deschis statelor care nu sunt membre UE.

Chiar dacă majoritatea statelor au fost favorabile la această idee, există însă unele îngrijorări că ar putea duce la diminuarea influenței statelor membre UE și a Comisiei asupra modului în care sunt cheltuite ajutoarele internaționale pentru dezvoltare. O altă posibilă problemă este că noua subsidiară ar putea să concureze cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), la care atât statele UE cât și BEI sunt acționari.

Banca Europeană de Investiții, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acționarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităților de creditare ale BEI este pus pe finanțarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată și coeziunea economică și socială într-o Uniune Europeană extinsă.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/81814_bei_are_planuri_pentru_o_subsidiara_specializata_pe_proiecte_internationale.html