BankNews.ro - The Business Republic

Nava de cercetare arctica de ultima generatie, construita cu otel de la ArcelorMittal Galati
Economie | Data Publicarii: 12-01-2018

ArcelorMittal Galati furnizeaza otel pentru un vas de cercetare antarctic de aprovizionare si cu capabilitati de spargator de gheata, solicitat de Guvernul australian, si care va extinde explorarea în marile de sud si Antarctica, informeaza compania printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

În prezent, nava - care va avea o lungime de 165 de metri - este construita de Santierul Naval Damen din Galati, iar livrarea vasului este programata pentru aprilie 2020.

"Acest proiect arata capabilitatea tehnica a combinatului nostru de a produce table groase de calitate înalta, dar si capacitatea echipei locale de a se transforma si a se adapta la cerintele speciale ale clientilor nostri", a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galati.

Proiectat pentru a efectua atât actiuni de cercetare, cât si aprovizionare în apele antarctice, nava va putea sparge gheata groasa de 1,65 metri la viteze de 3 noduri si va aproviziona statiile permanente de cercetare ale Australiei cu marfuri, echipament si personal. Nava va avea laboratoare stiintifice si birouri pe o suprafata de 500 metri.

"ArcelorMittal Europa - Produse Plate si Grupul Damen au o colaborare îndelungata care se consolideaza prin acest proiect de mare anvergura", se mentioneaza în comunicat.

Una dintre principalele provocari rezolvate cu succes de ArcelorMittal a fost aceea de a livra tabla în dimensiunile necesare - o treime dintre ele trebuiau sa fie subtiri si late, cu grosimi de 6 - 8 milimetri si latimi de 3.000 de milimetri. Tablele mai subtiri sunt utilizate pentru puntea vasului, în timp ce tablele mai groase sunt utilizate, de obicei, pentru a forma corpul navei. În plus, tablele extra-largi reduc semnificativ volumul de sudura.

"Apropierea ArcelorMittal Galati de Santierul Naval Damen a redus riscul de întârziere a livrarilor si a permis expertilor nostri sa ofere un raspuns rapid la oricare dintre întrebarile tehnice pe care le-ar putea avea clientul. Pentru a recunoaste în mod formal începerea constructiei, la ceremonia oficiala, conform traditiei, mai multe monede au fost plasate sub chila, inclusiv o moneda olandeza de argint din 1642, an în care exploratorul olandez Abel Tasman devenise primul european a ajuns în Tasmania. Tasmania nu este doar locul în care se afla Divizia Antarctica a Australiei, ci si capitala insulei, Hobart, unde va fi si portul navei", se precizeaza în comunicat.

ArcelorMittal este lider mondial în industria otelului si activitati miniere, cu o prezenta în 60 de tari si amprenta industriala în 19 tari.

Grupul este listat la bursele din New York (MT), Amsterdam (MT), Paris (MT), Luxemburg (MT) si la bursele din Barcelona, Bilbao, Madrid si Valencia (MTS).

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/82226_nava_de_cercetare_arctica_de_ultima_generatie,_construita_cu_otel_de_la_arcelormittal_galati.html