BankNews.ro - The Business Republic

AFIR: Excedentul bugetelor locale trebuie diminuat cu sumele destinate implementarii proiectelor de investitii
Economie | Data Publicarii: 24-01-2018

Excedentul bugetelor locale, înregistrat la data de 31 decembrie 2017, trebuie diminuat cu sumele destinate implementarii proiectelor de investitii care beneficiaza de finantare din fonduri externe nerambursabile prin PNDR 2020, în vederea elaborarii corecte a bugetelor locale aferente anului 2018, sustin reprezentatii Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

"AFIR recomanda Unitatilor Administrativ Teritoriale (UAT) sa ia în considerare articolul 6 din Legea nr. 2/ 2018 pentru elaborarea corecta a bugetelor locale aferente anului 2018. Articolul 6 din legea mentionata prevede diminuarea excedentului bugetelor locale, înregistrat la data de 31 decembrie 2017, cu sumele destinate implementarii proiectelor care beneficiaza de finantare din fonduri externe nerambursabile", informeaza un comunicat al AFIR remis marti AGERPRES.

Potrivit sursei citate, aceasta diminuare se poate realiza înca de la faza de proiect a bugetului local (faza publicarii pentru transparenta), cu respectarea conditiei încadrarii sumelor destinate implementarii proiectelor ce beneficiaza de finantare din fonduri externe nerambursabile, prevazute în excedent, la Titlul 58 - Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 - 2020.

Avansurile acordate prin PNDR pot fi utilizate exclusiv pentru finantarea cheltuielilor care fac obiectul contractelor de finantare încheiate între beneficiarii publici si AFIR, pâna la terminarea duratei de executie a contractelor de finantare, respectiv 24 sau 36 de luni. De asemenea, aceste avansuri asigura finalizarea în termen si în bune conditii a proiectelor de utilitate publica finantate prin intermediul PNDR.

'Pentru a preveni aparitia unor blocaje financiare la nivelul UAT-urilor care au semnat contracte de finantare cu AFIR pentru implementarea proiectelor de investitii în infrastructura de baza si de acces, consideram oportun sa atragem atentia cu privire la posibilul risc de subdimensionare a bugetelor locale în exercitiul financiar din acest an, daca nu se va tine cont de prevederile Legii 2/ 2018. Noi, ca Agentie, avem acelasi interes ca si beneficiarii nostri, acela de a duce la bun sfârsit investitiile aflate în derulare si pentru aceasta vom întreprinde orice actiune care poate veni în sprijinul real al beneficiarilor PNDR', a precizat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

În aceste conditii, modalitatea de înregistrare a sumelor destinate implementarii proiectelor ce beneficiaza de finantare din fonduri externe nerambursabile (avansuri acordate în baza contractelor de finantare, sume destinate cofinantarii proiectelor, sume destinate acoperirii cheltuielilor neeligibile, sume destinate angajarii de credite pentru sustinerea proiectelor etc.) este foarte importanta în contextul prevederilor art. 6 (15) din legea bugetului de stat pe anul 2018.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/82374_afir_excedentul_bugetelor_locale_trebuie_diminuat_cu_sumele_destinate_implementarii_proiectelor_de_investitii.html