BankNews.ro - The Business Republic

Tichetele valorice, eficiente in generarea de consum, locuri de munca si venituri bugetare (studiu Academia Romana)
Economie | Data Publicarii: 31-01-2018

Fiecare leu acordat în tichete de masa aduce încasari bugetare de 40 de bani, iar pentru fiecare leu de contributii sociale scutite de la plata intra în economia locala aproape patru lei, reiese dintr-o analiza realizata de Academia Româna - Centrul de Cercetari Financiare si Monetare "Victor Slavescu' pentru Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET).

Potrivit sursei citate, la fiecare 25 de noi beneficiari ai tichetelor de masa se creeaza un loc de munca în sectorul agroalimentar, retail sau HoReCa.

"Tichetele valorice, îndeosebi tichetele de masa, pentru care s-au facut calcule specifice pentru anii 2014 si 2016, au o eficienta remarcabila în generarea de consum, locuri de munca si venituri bugetare, ca urmare a efectului de rostogolire a impactului lor pe sase "valuri' succesive de impuls economic", precizeaza realizatorii cercetarii.

În viziunea autorilor studiului, primul "val' se refera la generarea de venituri bugetare prin simpla acordare a tichetelor de masa (impozit pe salariu la nivelul angajatilor care primesc tichete de masa, impozit pe profit la nivelul emitentilor de tichete) în timp ce al doilea "val' face referire la generarea de impozit pe profit la nivelul retailerilor care accepta plati cu tichete de masa la bunurile alimentare vândute, de TVA la nivelul producatorilor de produse primare agro-alimentare vândute retailerilor, de impozit pe profit la nivelul producatorilor de produse primare agro-alimentare vândute retailerilor.

De asemenea, al treilea "val' conduce la generarea de noi locuri de munca de tip salarial, precum si de locuri de munca de tip non-salarial (conventii de munca ad hoc sau pe durata determinata sau pe activitati pre-stabilite) la producatorii de produse agro-alimentare primare, la retaileri, la emitentii de tichete de masa, la firmele curierat.

"Al patrulea "val' se refera la generarea de venituri bugetare (impozit pe profit, impozit pe salariu, contributii sociale, TVA) aferente noilor locuri de munca salariate. Al cincilea "val' se refera la cresterea consumului de bunuri alimentare (consum efectiv final al gospodariilor populatiei) generat de noii salariati, precum si noile persoane ocupate non-salariate. Al saselea "val' se refera la generarea de noi venituri bugetare la nivelul TVA aferent consumului suplimentar", se arata în concluziile studiului de specialitate.

Conform datelor incluse în cercetare, în 2016, sistemul tichetelor de masa a injectat în economie 5,7 miliarde de lei (volum de emitere), generând 104.440 locuri de munca si un consum total de 8,4 miliarde de lei, care include si consumul generat de aceste locuri de munca. În plus, încasarile bugetare au fost de 2,3 miliarde de lei, din care: TVA de 784,4 milioane de lei, contributii sociale în cuantum de 396,4 milioane de lei, impozit pe salariu de un miliard de lei si impozit pe profit de 111,6 milioane lei. Soldul a fost pozitiv pentru bugetul public si s-a situat la 133 de milioane de lei.

Studiul Academiei Române evidentiaza, totodata, ca tichetele valorice, în special cele de masa, aduc la bugetul public venituri bugetare echivalente cu o rata de impozitare de circa 40%. "Aceasta eficienta în asigurarea veniturilor bugetare, mai mare decât eficienta tuturor impozitelor si contributiilor sociale actuale, este posibila datorita 'ecoului' pe care, prin natura si functionarea lor, tichetele de masa îl au în economia reala si în cea nominala", noteaza sursa citata.

Pentru anul 2019, cercetarea releva faptul ca bugetul public ar câstiga 1,4 miliarde de lei daca toti bugetarii ar primi tichete de masa (la valoarea actuala de 15 lei pe zi) în locul indemnizatiilor de hrana (în valoare anuala de doua salarii minime brute pe economie), în conditiile prevederilor noului Cod Fiscal. De asemenea, tot pentru anul viitor si restrângând comparatia doar la bugetarii din domeniul sanitar, calculele arata ca bugetul public câstiga 360 milioane de lei prin acordarea de tichete de masa, în valoare de 15 lei pe zi lucrata, comparativ cu acordarea de indemnizatii de hrana, conform prevederilor noului Cod Fiscal.

Pe acest fond, în studiu se recomanda amendarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, astfel încât ordonatorii de credite sa poata acorda, în urma consultarii cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor, fie tichete de masa conform Legii 142/1998, fie indemnizatii lunare de hrana reprezentând a 12-a parte din doua salarii de baza minime brute pe tara garantate în plata.

Studiul de cercetare 'Impactul economic, social si financiar al sistemului tichetelor valorice (tichete de masa, tichete cadou, vouchere de vacanta)' a fost derulat în lunile octombrie - noiembrie 2017, folosind tehnici de analiza calitativa si cantitativa a datelor empirice disponibile pentru perioada 2009-2017.

Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET) reuneste principalii trei emitenti de tichete valorice din România - Edenred, Sodexo si Up România. De la înfiintarea sa în 2004, APET s-a implicat în dezvoltarea sistemului de tichete din România: tichete de masa, tichete cadou, tichete/vouchere de vacanta, tichete sociale si tichete de cresa.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/82464_tichetele_valorice,_eficiente_in_generarea_de_consum,_locuri_de_munca_si_venituri_bugetare_studiu_academia_romana.html